Investing.com – Asya ticaretinde petrol fiyatları, ABD stoklarında beklenenden fazla olan artış ve Çin’den gelen zayıf ekonomi verileriyle hafifçe geriledi.

Çin’in Salı günü açıklanan ticaret bilgileri, piyasaları hayal kırıklığına uğrattı. Çarşamba günü sonuçlanan bilgilere nazaran Çin’in tüketici enflasyonu, neredeyse iki yıldır birinci sefer düştü. Bu durum, dünya genelinde en çok petrol ithal eden ülke olan Çin’in ekonomik sorunlarının artabileceğine işaret ediyor.

Brent petrol vadeli işlemleri, %0,2 düşüşle 86,03 dolara gerilerken WTI ham petrol vadeli işlemleri de %0,2 düşüşle 82,76 dolara indi.

ABD’nin sağlam ekonomik görünümünün, Çin’in yavaşlayan ekonomisi ve petrol talebindeki belirsizlikler karşısında dengelenme sağladığı gözlemlendi. Suudi Arabistan ve Rusya’nın arz kesintilerinin akabinde petrol arzının daralacağı kestirim ediliyordu ve bu durum fiyatları son dört ayın en yüksek düzeylerine taşıdı.

Ama ABD stoklarındaki beklenmedik artış, yakın gelecekte arzın ne kadar sıklaşacağına dair soruları gündeme getirdi. Perşembe günü açıklanacak kıymetli enflasyon bilgileri öncesinde ABD dolarındaki kuvvetlenme de petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturdu.

Çarşamba günü elde edilen datalara nazaran Çin tüketici fiyat endeksi (TÜFE), Eylül 2021’den beri ilk kez negatif bölgeye geriledi. Ülkedeki ekonomik şartların kötüleşmesiyle birlikte Üretici Fiyat Endeksi de 10 ay üst üste düştü.

Aylık TÜFE enflasyonunda bazı iyileşme belirtileri görülse de bu durum hâlâ ideal seviyelerin altında ve dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin’de ekonomideki zayıflığın yakın zamanda iyileşmeyeceğini ortaya koyuyor.

Salı günü açıklanan ve Çin’in petrol ithalatının Temmuz ayında da düştüğünü gösteren bilgiler, bu durumu pekiştiriyor ve Çin’in petrol talebinin bu yıl tekrar canlanacağına dair kuşkuları artırıyor.

Amerikan Petrol Enstitüsü (API) tarafından Salı günü yayımlanan datalara nazaran ABD ham petrol stokları, 28 Temmuz haftasında 4 milyon varilden fazla arttı. Bu artış, 0,2 milyon varillik düşüş beklentisinin çok üzerindeydi.

21 Temmuz haftasında stoklarda 17 milyon varil üzerinde bir artış yaşandı ve bu durum tarihi bir düşüş olarak kaydedildi. Lakin geçen hafta yaşanan beklenmedik artış, yaz döneminin sonuna yaklaşıldıkça ABD yakıt talebinin azalmaya başladığını gösteriyor.

Günün ilerleyen saatlerinde Güç Bilgi Dairesi tarafından açıklanacak olan resmi stok bilgileri, 0,2 milyon varillik bir düşüş gösterebilir.

Investing TR’nin Haberi