Investing.com – Altın fiyatları son bir ayın en yüksek düzeylerinden gerilerken yatırımcılar, iki haftalık yararın akabinde bir ölçü kâr elde etti ve bakır fiyatları, majör ithalatçı Çin’den gelen zayıf ekonomik büyüme bilgilerini takiben düştü.

Metal fiyatları, son iki hafta içinde güçlü artışlar kaydederken dolar, ABD’nin zayıf enflasyon datalarını takiben 15 ayın en düşük düzeylerine geriledi. Zayıf datalar, Fed’in bu yıl için faiz artırım döngüsünü sonlandırmaya yakın olduğu tarafındaki beklentileri de artırdı.

Lakin altındaki karlar, ABD ekonomisindeki direnç işaretleriyle de bir ölçü sınırlandı, bu da sarı metale yönelik inançlı liman talebini zayıflattı. Fiyatlar geçen hafta 1.960 dolar düzeyine ulaştıktan sonra büyük ölçüde durdu.

Spot altın %0,2 düşüşle 1.951,51 dolara gerilerken altın vadeli süreçleri, %0,5 düşüşle 1.955,45 dolara indi. Bu iki enstrüman geçtiğimiz hafta %1,6 artış gösterdi.

Çin’in 2. çeyrek GSYİH’sinin düşük kalmaya devam etmesiyle bakır geriledi

Endüstriyel metaller arasında bakır fiyatları, dünyanın en büyük bakır ithalatçısı olan Çin’de ekonomik büyümenin ikinci çeyrekte değerli ölçüde yavaşladığını gösteren dataların akabinde son periyottaki kimi kazanımlarını aksine çevirdi.

Geçtiğimiz hafta yaklaşık %4 yükselen bakır fiyatları, %0,7 düşüşle 3,9068 dolara geriledi.

Pazartesi günkü hükümet bilgilerine nazaran Çin’in ikinci çeyrek gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) ilk çeyreğe göre çok az büyürken geçen yılın aynı dönemine göre de beklenenden daha az artış gösterdi.

Ülkenin bakır talebinin önemli bir kaynağı olan emlak sektörü, hâlâ zayıf satışlar ve geri kalmış faaliyetlerle mücadele ederken imalat faaliyeti son üç ayda daralmaya devam etti. Bu durum, Çin’de büyümenin yavaşladığı bir ortamda bakır talebinin bu yıl sabit kalacağına dair tasaları artırdı.

Başka dataların yanı sıra Çin sanayi üretimi, Haziran ayında beklenenden biraz daha fazla büyürken perakende satışlar büyümesi kıymetli ölçüde yavaşladı.

Yeniden de geçen hafta açıklanan ticaret bilgileri, Çin’in bakır ithalatının Haziran ayında güçlü kaldığını gösterdi lakin bu, kısmen üreticilerin, zayıf spot bakır fiyatları nedeniyle stok yapmasına bağlandı.

Metal piyasaları, Fed toplantısını izlemeye devam ediyor

Fed’in Temmuz ayı sonunda yapacağı toplantıda faiz oranlarını yükseltmesi bekleniyor. Fakat piyasalar, geçen haftaki zayıf enflasyon dataları göz önüne alındığında, Fed’in faiz artırım döngüsünde uzun bir duraklama bekliyor.

Bununla birlikte ABD’de çekirdek enflasyon yüksek seyretmeye devam ederken piyasalar, merkez bankasının bir duraklama sinyali verip vermeyeceği konusunda kararsız kaldı. Fed yetkilileri de gelecekteki faiz artışları konusunda karışık ipuçları verdi.

Faiz oranlarının yükselme ihtimali, getirisi olmayan varlıkları elde tutmanın fırsat maliyetini artırdığı için metal piyasaları ismine makûs bir işaret. Fakat dolardaki son düşüşler, metal fiyatlarına büyük yarar sağladı.

Investing TR’nin Haberi