Çin’in açık deniz üzerinde kurulu rüzgar enerjisi kapasitesi, iki yıldır dünya genelinde birinci sırayı korudu. Endüstri, 2060 yılına kadar Çin’in karbon nötr olma maksadına ulaşılmasında değerli rol oynuyor.

Çin, açık deniz üstü rüzgar gücünü geliştirmeye geç başlayan bir ülke. 2012’de Çin, bu alanda sadece 390 bin kilovatlık kapasiteye sahipti.

Ancak on yıllık bir gelişmeden sonra Çin’in açık deniz üzerindeki kurulu rüzgar enerjisi kapasitesi 30 milyon kilovatı aştı. Bu miktar, küresel toplamın yaklaşık yarısını oluşturuyor.

Çin’in bu alandaki muvaffakiyetinin bir örneği, dünyanın en büyüğü olan 16 megavatlık açık deniz rüzgar türbininin temmuz ayında hizmete girmesidir.

Çin’in güneydoğusundaki Fujian eyaletinde bulunan türbin, 146 metre yükseklikte bir tekerlek göbeğine sahip. Açık deniz rüzgar türbininin pervanesi, yedi standart futbol alanının toplam büyüklüğüne muadil olarak yaklaşık 50 bin metrekareyi kapsıyor.

Türbinin yıllık ortalama elektrik üretimi 66 milyon kilovat saatten fazladır ve bu da üç bireyden oluşan 36 bin hanenin bir yıllık elektrik gereksinimini karşılayabilir.

Çin, karbon nötr amacına ulaşmak için daha çok pak güç üretmek hedefiyle Shandong eyaleti, Yangtze Yarımadası ve başka bölgelerin kıyılarında 10 milyon kilovatlık güç santralleri kurmayı planlıyor.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu

Hibya Haber Ajansı

Investing TR’nin Haberi