Investing.com – Kripto para piyasaları haftaya müspet başladı. Bugün ise daha çok yatay bir görünüm kelam konusu. Altcoin piyasasında da sakin görünüm devam ederken bugün öne çıkan kimi kripto paraların son gelişmelerini derledik. 

Shiba ekosistemindeki yeni adres artışı fiyatı şimdi etkilemiyor

Ethereum ağındaki Shiba cüzdanlarının Haziran sonu prestijiyle günlük 4.000’i geçerek yeni bir tepeye ulaştığı raporlandı. IntoTheBlock datalarına nazaran Shiba ekosisteminde cüzdan sayısı, Mayıs ayından bu yana yükseliş eğilimini sürdürüyor.

Bunun yanında tanınan göğüs coin, genel düşüş eğilimini korurken toparlanma uğraşları zayıf kalıyor. Şubat ayından bu yana dik ivmeli düşüşe sahip olan kripto para, geçen ayın başından bu yana düşüş hareketinde yavaşlatan bir grafiğe sahip. Son 4 haftada kısmen toparlanan SHIB, bugün 0,00000770 dolar düzeyinde süreç görüyor.

Shiba ile ilgili başka bir farklı gelişme ise logosuyla ilgili. SHIB ekosisteminde kullanılan özgün Shiba Inu logosunu geliştiren İzlanda dizayncı Sveinn Valdimarsson’un SHIB Token’e karşı yasal süreç başlayacağı konuşuluyor. Mümkün bir yasal süreç Shiba logosunun ticari faaliyetlerde kullanılmasını engelleyebilir.

Aptos’un süratli yükselişi dikkat çekti

Solana ağına alternatif olarak geliştirilen Aptos ağının lokal varlığı APT, 29 Haziran’dan bu yana yükselişini sürdürürken en dikkat çeken artış son 24 saatte görülen ve günlük %10’u bulan kıymet artışı oldu. 

Bitcoin’in nispeten yatay hareket ettiği günlerde birtakım altcoin’lerde üst hareket devam ederken bunlardan biri olan APT, bugün 8,33 dolara kadar yükseldi ve yükseliş görünümünü koruyor. APT, bugün AAVE ve MRK ile birlikte birinci 100’de en çok kazandıran altcoin’ler olarak sıralanıyor.

Aptos’un yükselişini destekleyen faktörlerin Asya bölgesinden kaynaklandığı söylenebilir. O denli ki APT, şu an Güney Kore’nin en büyük borsası Upbit’te en yüksek süreç hacmine sahip 10 kripto para ortasında bulunuyor. Koreli yatırımcıların Bitcoin Cash’in yükselişinde de kıymetli katkısı olduğu görüldü. BCH, şu an yükselişine orta vermiş bir görünüme sahipken Güney Koreli kripto yatırımcılarının ilgisinin APT başta olmak üzere öbür Asya merkezli kripto varlıklara kaydığı görülüyor. 

XRP piyasasında volatil hareketler devam ediyor

XRP, Haziran ayında 0,5 dolar bandından ivme kaybederek ayı %8,5’e yakın kıymet kaybıyla kapattı. Temmuz ayı prestijiyle 0,45 dolardan dayanak bulan kripto para, volatil süreçler eşliğinde toparlanmaya çalışıyor.

XRP, SEC ve Ripple davasıyla ilgili gelişmelere bağlı olarak hareket ederken Haziran ayında dava sürecine yönelik spekülasyonların ağırlaştığı görüldü. Yatırımcılar, Ripple’in SEC’e karşı zafer kazanacağı inancını korurken XRP grafiğinde gözler artık 0,5 dolarlık ruhsal düzeye çevrilmiş durumda. 

2023 yılı grafiğine bakıldığında XRP’nin 0,5 – 0,55 dolar aralığında oluşan direnç bölgesini şimdi geçemediği görülüyor. Bu da kripto paranın Mart ayından bu yana 0,45 – 0,52 dolar aralığında salınmasına neden oluyor. 

Bitcoin Cash balinaları sessizleşti

Bitcoin Cash (BCH), Haziran ayında %170’i bulan önemli bir kıymet artışı kaydettikten sonra Temmuz ayında yavaşladı. 

Blockchain dataları ise Temmuz ayında %7 gerileyerek yükselişine orta veren Bitcoin Cash’i tutan büyük yatırımcıların Haziran rallisinde kıymetli bir rol oynadığını gösterdi. Buna nazaran 1 milyon ila 10 milyon BCH tutan balina hesaplar, yükselişin tetiklendiği 21 Haziran’dan 30 Haziran’a kadar 52,4 milyon dolar kıymetinde 170 bin BCH alımı gerçekleştirdi. Temmuz ayına girildiğinde ise alımlar kesilirken BCH’nin yükseliş eğilimi de yerini yatay harekete bıraktı. Şu an ise kısa müddette biriktirilen BCH’lerin satılma ihtimali, yatırımcılar ortasında tedirginlik yaratıyor. 

Pepe tekrar popülerlik kazanıyor

Piyasaya çıktığında muazzam bir talep gören göğüs coin PEPE, Mayıs ayındaki gerilemenin akabinde Haziran ayı prestijiyle tekrar ilgi görmeye başladı. Haziran ayının birinci yarısında 0,00000081 dolara kadar gerileyen PEPE, bu taban düzeyin akabinde %130’u bulan bedel artışı kaydetti. 

Artık Nisan ayındaki devasa yükselişiyle 1 milyar dolar piyasa pahasına kadar ulaşan PEPE’nin bu kıymete tekrar ulaşıp ulaşılmayacağı merak konusu olmaya devam ediyor. PEPE’nin piyasa pahası, şu an 700 milyon dolar düzeyinde gezinirken en büyük 3. göğüs coin pozisyonunu görüyor. Fakat gördüğü ilgi, piyasanın birinci göğüs coin’leri DOGE ve SHIB’den epey fazla. Çünkü tanınan kripto para bu hafta %20’ye yakın yükseliş gördükten sonra bugün %10’luk haftalık yararla devam ediyor. 

Müellif: Günay Caymaz

Investing TR’nin Haberi