Çin, bilhassa çip üretiminde tesirli olan yarı iletkenler, elektrikli araçlar ve ileri teknoloji sanayilerinde yaygın olarak kullanılan birtakım metallerin ihracatını kısıtlamaya karar verdi. Ülkenin Ticaret Bakanlığı, ulusal güvenliklerini ve çıkarlarını korumak emeliyle 1 Ağustos prestijiyle sekiz galyum eseri ve altı germanyum eserinin ihracatını denetim altına alacaklarını açıkladı.

“ABD’ye Karşılık Verdik”

Çin Global Madencilik Derneği Lideri Peter Arkell, kısıtlamanın akabinde basına konuştu. Arkell, Çin’in, Amerikan ticaret kısıtlamalarına karşı tesirli bir formda karşılık verdiğini belirtti.

Galyum, germanyum ve başka küçük metaller, bağlantı ekipmanları, güneş panelleri ve elektrikli araçlarda geniş bant aralıklı yarı iletkenlerin üretiminde yaygın olarak kullanılıyor.

Asya devi kelam konusu hammaddelerin üretiminde değerli rol oynuyor. Çin’den galyum ve germanyum ithal eden bölgeler ortasında ise Avrupa, Japonya ve ABD bulunuyor.

Fiyatlar Artmaya Başladı!

Kararın akabinde basına konuşan bir şirket yöneticisi, Avrupa, Japonya ve ABD’de artan talebe vurgu yaptı. Alıcılar, ihracat için ruhsat almanın iki ay kadar süreceği kaygısıyla siparişleri arttırdı. Yöneticiye nazaran hammadde fiyatları kg başına 1.500 $ düzeyine ulaştı.

Jinping hükümetinin bu kararı ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın Çin ziyaretinin akabinde alması ise herkesin başını karıştırdı.

Kripto Koin’in Haberi