Investing.com – Dijital merkez bankası para ünitesi (CBDC) projelerine ilgi artmaya devam ederken bu akımdan yararlanmak isteyen Mastercard, CBDC çalışmalarında Ripple ile bir arada çalışma planına sahip. 

Global ödeme şirketi Mastercard, CBDC alanında pazar hissesini artırma eforları eşliğinde bu alanda deneyime sahip Blockchain şirketi Ripple ile iş birliği yapmayı planlıyor. 

Mastercard’dan CBDC atılımı

Mastercard tarafından yayımlanan bültende CBDC’lerin finans dünyası açısından son derece kıymetli olduğu ve merkez bankalarının bu esere yönelik çalışmaları öne çıkarıldı. 

Bu bağlamda CBDC faaliyetlerinde yerini almak isteyen ödeme şirketi, CBDC iştirak programını duyurdu. Bu program kapsamında şirket, merkez bankalarının CBDC kullanıma geçişinin sürtünmesiz formda gerçekleşmesi ve sıkıntısız kullanımı için dalın deneyimli isimleriyle birlikte hizmet vermek istiyor. 

Buna nazaran CBDC ortaklı programına dahil şirketler ortasında Blockchain ödeme hizmetlerindeki başarılı faaliyetleriyle öne çıkan Ripple da yer aldı. Ripple, ayrıyeten geçtiğimiz aylarda CBDC platformu kurduğunu duyurarak bu alandaki argümanını ortaya koymuştu. Ayrıyeten şirket, son olarak Palau Cumhuriyet ile CBDC konusunda paydaşlık kurarak pilot çalışmalara başladı.

CBDC konusuna ağırlaşan Ripple, Mayıs ayında bu dalın 2030 yılına kadar 213 milyar dolarlık bir pazara dönüşeceğini argüman etti. Ripple, Palau Cumhuriyeti dışında Bhutan, Kolombiya, Karadağ ve Hong Kong’un CBDC çalışmalarında da yerini aldı.

Ripple’ın faaliyetleri XRP piyasasında fiyatlanmıyor

Blockchain şirketi, faaliyetlerini başarılı formda sürdürmeye devam ederken şirketin mahallî kripto varlığı XRP, son günlerde sert satışlara maruz kaldı. XRP, bilhassa son 24 saatlik toplu satışlarda birinci 100’de en çok gerileyen kripto para ünitelerinden biri oldu.

XRP, son bir aylık düşüş eğiliminde 0,62 dolardaki kısa vadeli dayanağını hacimli satışlarla kırdıktan sonra süratle 0,42 dolara kadar geriledi. Kripto para, kısa bir müddette %28’i bulan düşüşün akabinde toparlandıktan sonra 0,5 dolar bölgesinde istikrar buldu.

XRP’nin sert düşüşünü ne tetikledi?

XRP’nin genel piyasa düşüşü esnasında daha fazla bedel kaybetmesine neden olan iki münasebet öne çıktı.

Şu an günlük %15’e yakın paha kaybını koruyarak düşüş eğilimini sürdüren XRP, SEC davası sürecinde temyize gitme mümkünlüğünün yükselme durumunu negatif fiyatladı. Ripple kanadı ise bu hafta temyiz talebine itiraz eden bir bildirimde bulundu. Lakin bu karşı atak XRP’nin daha fazla kıymet kaybetmesine mani olamadı.

Öbür yandan ani düşüşle birlikte vadeli süreçlerde de yüksek ölçülü tasfiyeler gerçekleşti. Coinglass datalarına nazaran son 24 saatte 30 milyon dolara yakın XRP vadeli konumunun tasfiye edilmesi, düşüşü hızlandıran bir öbür gelişme olarak dikkat çekti.

Ripple CEO’sundan XRP’nin bir sonraki Bitcoin olacağı savı

Ripple’ın CEO’su Brad Garlinghouse ise son olarak Bloomberg’e verdiği demeçte XRP’ye olan itimadını paylaştı. 

Garlinghouse, XRP’nin bir sonraki Bitcoin olacağını tez etti ve kripto para için uzun vadeli fiyat beklentisini 10.000 doların üzeri halinde açıklayarak şimdiye kadar ki bütün varsayımların üzerinde muazzam bir tezde bulundu.

Ripple CEO’su XRP’nin bir sonraki Bitcoin olacağı savı yalnızca fiyat artışıyla sonlu değil. Garlinghouse, XRP benimsemesinin Bitcoin’e emsal formda artacağına inanıyor ve XRP’nin yalnızca bir kripto para olarak kalmayacağını global finans sisteminin bir modülü olacağını sav ediyor.

Investing TR’nin Haberi