Investing.com – Petrol fiyatları, yavaşlayan ekonomik büyümenin bu yıl talebi azaltacağına dair süregelen kaygılar ve Çin’den gelen kötü veriler nedeniyle Cuma günü Asya ticaretindeki kayıplarını artırdı.

Çin enflasyon verileri hayal kırıklığı yarattı

Çin’de tüketici enflasyonu Mayıs ayında bir evvelki aya nazaran daralırken fabrika kapısı enflasyonu, ülkedeki ekonomik toparlanmanın ikinci çeyrekte duraklamasıyla son yedi yılın en düşük düzeyine geriledi.

Bu bilgiler, son iki hafta içinde ülkeden gelen bir dizi zayıf iktisat verisiyle birleşince Çin’deki toparlanmanın, petrol talebini bu yıl rekor seviyelere çıkaracağı yönündeki bahisleri daha da zayıflattı.

Talebin yavaşlayacağına dair korkular, Suudi Arabistan’ın yeni bir üretim kesintisi yapmasının akabinde arzın daralacağına dair işaretleri de büyük ölçüde dengeledi ve ham petrol fiyatlarının ikinci hafta üst üste kayıp yaşamasına neden oldu.

Brent %0,7 düşüşle 75,44 dolara gerilerken WTI %0,7 düşüşle 70,81dolara indi. Her iki kontrat da bu haftayı %0,6 ile %1,2 ortasında kıymet kaybıyla bitirecek.

Çin’in petrol ithalatı, Mayıs ayı boyunca artmaya devam ederken analistler, bu artışı büyük ölçüde lokal rafinerilerin stok yapmasına ve dünyanın en büyük petrol ithalatçısındaki yakıt talebinin zayıf kalmasına bağlıyor.

ABD bilgileri de ham petrolü olumsuz etkiliyor

Dünyanın en büyük petrol tüketicisinden gelen zayıf ekonomik göstergeler de bu hafta ham petrol piyasalarını olumsuz etkiledi.

ABD envanter dataları, akaryakıt stoklarının geçtiğimiz hafta beklenmedik bir biçimde yükseldiğini göstererek seyahat yüklü yaz dönemi yaklaşırken yakıt talebinin artacağı beklentilerini boşa çıkardı.

ABD iktisadının yavaşladığına dair işaretler gelmeye devam ederken son göstergeler, iş faaliyetlerinin Mayıs ayı boyunca yavaşladığını ve istihdam piyasasının yavaşlama işaretleri gösterdiğini ortaya koydu. Zayıf bilgiler doları aşağı çekti lakin yatırımcılar, ABD büyümesinin kötüleşmesinden kaygı ederken ham petrole çok az dayanak sağladı.

Piyasayı daha fazla ham petrolle doldurabilecek bir ABD-İran nükleer muahedesine dair haberler de bu hafta petrol fiyatlarını düşürdü fakat Beyaz Saray yetkilileri bu türlü bir muahedeyi reddetti.

Merkez bankasının, berbatlaşan ekonomik şartlarda siyasete nasıl yaklaşmayı planladığına dair daha fazla ipucu için gözler önümüzdeki hafta yapılacak Fed toplantısına çevrilmiş durumda.

Piyasa beklentileri, büyük ölçüde Fed’in faiz artırım döngüsünde bir duraklama yapacağı yönünde, bu da dolar üzerinde baskı oluşturarak petrole kısa vadede bir miktar destek sağlayabilir.

Ancak son kişisel tüketim ve iş gücü piyasası göstergelerinin, beklentileri aştığı göz önüne alındığında yatırımcılar, Fed’in vereceği sinyal konusunda şimdi net değil.

Bu belirsizlik hafta boyunca petrol piyasaları üzerinde de baskı yarattı.

Investing TR’nin Haberi