Fed, faiz artırımlarına başlamasının akabinde 11’inci FOMC toplantısını haftaya Salı günü yapacak. Fed toplantısı öncesi temkinli seyrine devam eden ons altın, toparlanma belirtisi gösterse de bir müddet daha doların şantajına boyun eğecek üzere görünüyor.

Global tahvil piyasalarında yükselen faiz oranlarının ve dolar endeksinin baskısında kalan ons altın, Mart ayından bu yana en düşük kapanışına geriledi. Sonrasında ise yatırımcıların Fed’in gelecekteki faiz artışlarına ait kestirimlerini yumuşatmasıyla yükseldi. Birtakım uzmanlar 25 baz puan artış beklerken, FXEmpire tarafından servis edilen son tahlile nazaran Fed yüzde 81,1 ihtimalle siyaset faizini 11 toplantının akabinde birinci sefer değiştirmeyecek.

Bu beklentiyle ons altın 1.932 takviye düzeyi üzerinde süreç görmeye devam ediyor. Dün öğlen saatlerinde 1.945 dolara yükselen ons altına alımlar gelirse birinci kıymetli direnç düzeyi olarak 1.964 dolar gösteriliyor. yükseliş trendinin sürdüğü takdirde 1.985 direnci takibe alınacak. Uzmanlar, altında ataklar devam etse 1.985 dolar seviyesi geçilene kadar temkinli olmak gerektiği konusunda uyarıyor. Aşağıda ise 1.932 düzeyinin kırılmaması gerektiği hatırlatılıyor.

Citi, kısa vadeli beklentisini düşürdü

Altın kırmızı bölgeden kaçma uğraşını sürdürürken, Citi Research bu hafta yayınladığı raporda, ons altın için kısa vadeli gayesini düşürdü. 0-3 ay için ons altında maksat 2.100 dolardan 1.915 dolara revize edildi. 3-6 aylık periyot için ons altında fiyatın 2.000 doların üzerinde toparlanacağını öngören Citi, 12 aylık periyotta ise makro ortamın altın için müspet olacağını savundu. Fakat Citi, altının bu yılın sonunda yahut 2024’ün birinci yarısında 2.200 dolar/ons düzeyine ulaşabileceğini vurguladı. Citi, ons altında 2024 yılında ortalama fiyatın 2000 doların üzerinde olacağını da öngördü.

Gram altın serüveni sürüyor

Yurt dışında dolardan yüz bulamayarak baskı altında seyreden altın içeride rekor düzeyde. Analistler yükselişin sürmesini bekliyor. Gram altın dolardaki yükselişin tesiriyle bu hafta 1.500 TL’ye yaklaştı. Son bir aylık yükseliş grafiğine bakıldığında fiyatların yüzde 10’dan fazla arttığı, son bir yılda ise yüzde 45’e yakın yükseliş gerçekleştiği görülüyor. Gram altın fiyatıyla ilgili yapılan varsayımlara nazaran, fiyatların 1.800 TL düzeyine yükseleceği öngörülüyor. Uzmanlar, dolar kaynaklı olarak gram altında yükseliş beklentisini koruyor. Dolarda geri çekilme olsa bile, yılın ikinci yarısında ons altında beklenen üst taraflı hareketin gram altına takviye vermeye devam edeceği görüşü hakim.

Euro cinsinden güçlenme yaşanıyor

Ons altın, euro cinsinden performansını artırıyor. Fed’in 2023’te faiz oranlarını manalı bir biçimde düşürmeyeceği ve doların gücünü bir müddet daha koruyacağı beklentisi, euro cinsinden süreçlerde altın fiyatlarının artmasına neden oluyor.

2023’e 1.743 euro seviyesinden başlayan ons altın, yılbaşından bu yana yüzde 4 kıymet kazanarak 1.813 düzeyine geldi. Tıpkı mühlet içinde dolar çinisinden fiyat yüzde 1,5 civarında yükseldi. Euro, Mayıs ayının başından beri dolar karşısında zayıflıyor. Bu da altının euro cinsinden daha güzel performans gösterebileceği manasına geliyor.

Bu makale birinci olarak Ekonomim üzerinde yayımlanmıştır

Investing TR’nin Haberi