Investing.com – Altın ve daha genel metal piyasaları Cuma günü pek değişmedi ve Fed’in, gelecek hafta faiz artırım döngüsünü duraklatacağı tarafındaki bahisler üzerine doların gerilemesiyle, ikinci haftayı da karla bitirmeye hazır.

Sarı metal Perşembe günü son iki haftanın en yeterli gün içi yararını elde ederek Mayıs ortasından bu yana görülen süreç aralığının üst hududuna geldi ve ABD’de haftalık işsizlik başvurularındaki sıçrama, Fed’in faiz artırımına orta vereceğine dair beklentileri artırdı.

Dataların akabinde dolar, Mart sonundan bu yana en sert düşüşünü kaydederken Hazine getirileri de düşerek dolarla fiyatlanan metal piyasalarına yarar sağladılar.

Spot altın 1.965,04 dolar düzeyinde yatay seyrederken altın vadeli süreçleri, %0,1 artışla 1.979,75 dolara yükseldi. Her iki enstrüman da haftalık bazda yaklaşık %0,8 artış gösterdi.

İş gücü piyasasındaki zayıflık, enflasyonda görülen bir ölçü yavaşlama ile birleştiğinde Fed’in gelecek hafta faiz artırım döngüsünü duraklatmasını sağlayabilir. Ancak son kişisel tüketim ve tarım dışı istihdam göstergeleri, beklentileri aşarak merkez bankasının nasıl hareket edeceği konusundaki belirsizliği yüksek tutuyor.

Fed Fonu vadeli işlem fiyatları piyasaların, Fed’in Haziran ayında faiz artırımına orta verme ihtimalini yaklaşık %76, 25 bazlık artırım ihtimalini ise %24 olarak fiyatlıyor.

Önümüzdeki hafta açıklanacak tüketici enflasyonu bilgileri de Fed’in gelecekteki faiz kararlarına ilişkin daha fazla ipucu sunacak.

Altının orta ve uzun vadeli görünümü hâlâ belirsiz

Fed’in önümüzdeki hafta faiz artırımına orta vermesi halinde sarı metalin, bir ölçü takviye görmesi beklenirken ABD faiz oranlarının, bu yıl daha uzun mühlet yüksek kalma ihtimali nedeniyle kazanımlarının sonlu olması bekleniyor.

Fed ve iktisat üzerindeki belirsizlik, sarı metalin, yakından izlenen 2.000 dolar düzeyinin altına düşmesinin akabinde Mayıs ortasından bu yana altını dar bir süreç aralığında tuttu.

Yeniden de bu yıl berbatlaşan ekonomik şartlar, bilhassa Fed’in faiz artırım döngüsündeki bir duraklama dolara olan desteği azalttığından altına olan güvenli liman talebini artırabilir.

Citi ve Commerzbank analistleri, Perşembe günü yaptıkları açıklamada, Fed’in faiz artırımına orta vermesinin de altın için kimi yükseliş eğilimleri sağlamasının beklendiğini söyledi.

Bakır ikinci haftasında da yükselişte

Bakır fiyatları Cuma günü istikrarlı bir seyir izledi ve Mayıs ayında gördüğü altı ayın en düşük düzeylerinden toparlanarak ikinci haftasını da yararla bitirmeye hazırlanıyor.

Bakır fiyatları, 3,7875 dolarda yatay seyretti ve haftayı %1,6 bedel kazanarak bitirebilir.

Lakin iki haftalık toparlanmaya karşın bilhassa dünya genelinde berbatlaşan ekonomik şartlar karşısında kırmızı metalin görünümü hâlâ kasvetli.

Çin’de ekonomik toparlanmanın yavaşladığına dair işaretler de bakıra yönelik hassaslığı büyük ölçüde engelledi.

Investing TR’nin Haberi