Investing.com – Fed’in Haziran ayı toplantı tutanakları, siyaset yapıcıların daha fazla faiz artışını desteklediğini göstererek metal piyasaları için karamsar bir görünüm sunduktan sonra altın fiyatları evvelki seansta düştü ve akabinde istikrar kazandı.

Sarı metalin, Haziran ayında gördüğü üç ayın en düşük düzeyinden yükselmek için çaba etmesiyle, altının dünkü kayıpları, son periyottaki toparlanmasının birçoklarını yok etti.

Berbatlaşan ekonomik şartlara karşın Fed’in, önümüzdeki aylarda faiz oranlarını artırmaya devam edeceğine dair artan beklentiler nedeniyle yatırımcılar, tercih ettikleri inançlı liman olarak büyük ölçüde dolara yöneldi.

Spot altın %0,1 artarak 1.917,5 dolara yükselirken altın vadeli süreçleri, %0,2 düşüşle 1.924,15 dolara geriledi. Her iki enstrüman da Çarşamba günü %0,4 ile %0,6 ortasında kıymet kaybetti.

Fed tutanakları daha fazla faiz artışına işaret ediyor, altın baskı altında

Fed’in Haziran ayı toplantı tutanakları; merkez bankasının neredeyse tüm üyelerinin, inatçı enflasyon ve iş gücü piyasasındaki öngörülemeyen gücü münasebet göstererek bu yıl daha fazla faiz artışını desteklediğini gösterdi.

Fed Haziran ayında faiz oranlarını sabit tutmuş lakin bu yıl faiz oranlarında en az 50 baz puanlık (bps) bir artış öngörmüştü. Yükselen faiz oranları, kelam konusu varlıkları elde tutmanın fırsat maliyetini artırdığından altın üzere getirisi olmayan varlıklar için makus bir işaret.

Çarşamba günkü kayıplarla spot altın, analistlerin külçe altın için bir dayanak düzeyi olarak belirledikleri 1.925-1.935 dolar aralığının altına indi. Sarı metal şu anda 1.900 dolar dayanak düzeyini test ediyor.

Fed tutanakları, yatırımcıların Temmuz ayında faiz artırımı beklentilerini artırdığını gösterdi. Piyasalar, şu anda Fed’in Temmuz ayı sonundaki toplantıda faizleri 25 baz puan artıracağına %90,5’lik bir ihtimal veriyor.

İş gücü piyasasına ait daha fazla ipucu için artık gözler, Cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam bilgilerinde. Dataların, Fed’in Temmuz ayında alacağı faiz kararında tesirli olması bekleniyor.

Bakır değişmezken Çin’le ilgili telaşlar düşüş baskısı yaratıyor

Endüstriyel metaller ortasında bakır fiyatları, son iki seanstaki düşüşün akabinde değişmedi. Artan faiz oranlarıyla birlikte ekonomik şartların berbatlaşması ihtimali, kırmızı metal için daha zayıf bir talep görünümü sundu.

Bakır fiyatları, son iki seansta yaklaşık %1 kıymet kaybettikten sonra 3,7615 dolar düzeyinde yatay seyretti.

Esas ithalatçı Çin’den gelen zayıf ekonomik veriler ve Çin-ABD ticaret savaşındaki potansiyel tırmanış da bakır için kötü bir görünüm sundu. Çin, bu hafta çip yapımında kullanılan temel malzemelerin ABD’ye ihracatına sınırlamalar getirdi ve piyasalar, bunun misilleme tedbirlerine yol açabileceğinden tasa ediyor.

Investing TR’nin Haberi