Investing.com – Yatırımcılar, günün ilerleyen saatlerinde Fed toplantısından daha fazla ipucu beklerken altın fiyatları, üç günlük kaybın akabinde Çarşamba günü pek değişmedi ve bakır fiyatları da Çin’deki faiz indiriminden yararlandı.

Zayıf seyreden ABD enflasyon verileri, yavaşlayan enflasyonun Fed’e şahin duruşunu azaltması için daha fazla ivme kazandırması ile Salı günü risk odaklı piyasaların birçoklarında bir ralliyi tetikledi.

Çin’in 10 ay sonra birinci defa faiz oranlarını düşürmesi ve hükümetin, yavaşlayan ekonomik toparlanmayı desteklemeye çalışması da global piyasalarda risk iştahını artırdı.

Fakat artan risk iştahı altın ve dolar üzere inançlı limanların cazibesini azalttı ve sarı metalin dar bir aralıkta süreç görmesini sağladı.

Altın, Fed’le ilgili belirsizliğinin ortasında dar bir süreç aralığında kaldı

Spot altın 1.943,82 dolarda değişmezken altın vadeli süreçleri %0,1 düşüşle 1.957,00 dolara geriledi. Her iki enstrüman da son üç seansta yaklaşık %1 kıymet kaybetti ve kayıpların büyük bir kısmı Salı günü gerçekleşti.

Altın, iktisat ve para siyasetine ait artan piyasa meçhullüğü nedeniyle son üç haftadır 1.930 ila 2.000 dolar ortasında dar bir aralıkta hareket etti. Günün ilerleyen saatlerinde Fed toplantısı sonuçlanacak ve sarı metal için daha fazla ipucu sağlaması bekleniyor.

Gelecekteki faiz artışlarının duraklaması, altın için uyguna işaret olsa da bu hareketin risk iştahını artırması nedeniyle sarı metal artan bir baskıyla karşılaşabilir. Birtakım analistler, ABD enflasyonunun merkez bankasının %2’lik hedef aralığının oldukça üzerinde kalmasından dolayı Fed’in günün ilerleyen saatlerinde faiz oranlarını artırabileceği konusunda da uyardı.

Lakin Fed’in kararı ne olursa olsun, faizlerin daha uzun süre yüksek kalması bekleniyor ve bu da bu yıl altının yukarı yönlü hareketini sınırlıyor.

Çin’in faiz indiriminin akabinde bakır son 1 ayın en yüksek düzeyine ulaştı

Büyük ithalatçı Çin’de faiz oranlarının düşürülmesinin, ülkede talebin toparlanacağına dair umutları artırmasının akabinde bakır, Çarşamba günü bir ayın en yüksek düzeyi yakınında süreç gördü.

Bakır vadeli süreçleri evvelki seansta %2 yükseldikten sonra 3,8282 dolar düzeyinde yatay seyretti.

Çin Halk Bankası, para siyasetini daha da gevşetmek ve ülkede yavaşlayan ekonomik toparlanmayı desteklemek için Salı günü kısa vadeli borç verme oranlarını Ağustos 2022’den bu yana birinci sefer düşürdü.

Bu atak, bu yıl bakır talebinde Çin kaynaklı bir toparlanmaya yönelik umutları artırdı ve Çin iktisadına ait bir dizi zayıf datanın, Mayıs ayında fiyatları altı ayın en düşük düzeylerine çekmesinin akabinde kırmızı metal fiyatlarının toparlanmasına yardımcı oldu.

Investing TR’nin Haberi