Investing.com – Pazartesi gününe altın fiyatları, hafif bir düşüş ile başlayarak piyasaların, yaklaşan ABD tüketici enflasyonu dataları ve Fed toplantısı öncesinde temkinli davranmasıyla son üç haftadır görülen dar bir süreç aralığına bağlı kaldı.

Zayıf iş gücü bilgilerinin, Fed’in Çarşamba günü yapacağı iki günlük toplantının sonunda faiz artırımına gitmeyeceği beklentilerini artırmasıyla, geçen hafta altın bir miktar destek gördü.

Salı günü açıklanacak olan enflasyon verilerinin de Fed’in kararı üzerinde tesirli olması bekleniyor çünkü merkez bankasının bu faiz artırım döngüsündeki ana gayesi, enflasyonu düşürmek. Enflasyon, 2022 yılına kadar görülen yaklaşık 40 yılın en yüksek düzeylerinin hayli altında olsa da hâlâ Fed’in yıllık %2 gayesinin üzerinde.

Spot altın hafif düşüşle 1.958,94 dolara gerilerken altın vadeli süreçleri, %0,2 düşüşle 1.973,30 dolara indi.

Fed’e ve iktisada dair belirsizlik nedeniyle altın dar bir süreç aralığında

Altın fiyatları son üç hafta boyunca 1.930 ile 2.000 dolar ortasında kaldı ve iktisat ile para siyaseti üzerindeki belirsizlik, bu aralıktan çıkılıp çıkılmayacağına dair pek ipucu vermiyor.

Altın, Fed’in olası bir duraklamasından fayda sağlayacak ve bu yıl küresel ekonomik koşullar kötüleştikçe artan güvenli liman talebi görmesi bekleniyor. Ancak ABD faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağı düşünüldüğünde, borç getirileri daha cazip göründüğü için sarı metaldeki yükseliş sınırlı olabilir.

Artan faiz oranları, Fed’in 2008 krizinden bu yana en agresif mali sıkılaştırma suratında ilerlemesiyle 2022 yılına kadar altın fiyatlarını vurmuştu. Lakin 2023’te bir duraklama beklentisi, bu yıl şimdiye kadar altınla ilgili iyimserliğin sürmesine yardımcı oldu.

Diğer değerli metaller de Pazartesi günü geriledi; platin %0,1 düşerken gümüş %0,4 değer kaybetti.

Bakır, Çin teşviklerini bekliyor

Öte yandan yatırımcıların, başlıca emtia ithalatçısı Çin’den yeni bilgiler beklemesi nedeniyle bakır fiyatları, Pazartesi günü hafif yükseldi ve son devirdeki kimi kayıplarını telafi etti.

Bakır %0,3 artışla 3,7707 dolara yükseldi.

Çin’in, Haziran ayında daha fazla teşvik önlemi alması beklenirken piyasalar, ülkedeki ekonomik toparlanmanın hız kesmesiyle birlikte Merkez Bankasının olası faiz indirimlerine hazırlanıyor.

Çin’den gelen zayıf ekonomik datalar, bakır fiyatlarını Mayıs ayında son altı ayın en düşük düzeylerine çekmişti. Kırmızı metal hâlâ toparlanmakta zorlanıyor.

Investing TR’nin Haberi