Investing.com – Geçen hafta SEC’in Binance ve Coinbase’e dava açtığını duyurmasıyla başlayan kaygı, kripto piyasalarında hafta boyunca sert düşüşlere neden oldu. 

Hafta kapanışına yanlışsız satış baskısı daha da artan kripto para piyasalarında çıkışların bilhassa menkul değer olduğu argüman altcoin’lerde ağırlaştığı görüldü. Hafta kapanışına gerçek birçok altcoin, %30’un üzerinde kıymet kayıplarına ulaştı. 

Kripto piyasalarında şiddetli satışların gerçekleştiği bugünlerde Bitcoin ve Ethereum’un nispeten direnç kaldığı görüldü. Kripto piyasası, düzenleyici baskısını ağır formda hissederken bu durum piyasalarda likiditenin de düşmesine neden oluyor. Mevcut olumsuz ortamda Bitcoin, yatay pozisyonunu düşüş eğilimli halde sürdürse de en büyük kripto para son bir haftada 25.300 dolar – 25.500 dolar bandında takviye bulmaya devam etti. 

Hafta kapanışına hakikat 26.200 dolara kadar yükselen Bitcoin, yeni haftaya yatay hareketle başladı ve ortalama 25.750 dolar düzeyinde dayanak buldu.

Ethereum, geçen hafta boyunca 1.800 dolar sonunu muhafazayı başarırken hafta sonu gelen toplu satışlar da bir ölçü daha ivme kaybederek 1.715 dolara kadar geriledi. Yatay pozisyonunu düşüş yüklü devam ettiren Ethereum, son 48 saatte 1.720 dolar üzerinde kalmaya devam ediyor.

Kripto para piyasaları için belirsizlik ve likidite eksikliği, kıymetli bir sorun olarak yeniliğini koruyor. Bilhassa SEC merkezli baskının devam ettiği ABD’de kurumsal yatırımcıların piyasada çekilme eğiliminin artması piyasadaki düşüşün tetikleyen en kıymetli öge oldu.

Kıymetli makroekonomik datalar takip edilecek

Bu hafta değerli makroekonomik dataların açıklanmasıyla kripto piyasalarında da volatilitenin artabileceği görülebilir. ABD’de yarın enflasyon bilgilerinin açıklanmasının akabinde sonraki gün piyasaların yakından takip ettiği Fed faiz kararı açıklanacak. Beklenti, faizlerin sabit kalacağı tarafında, fakat mümkün bir faiz artışı kararı, kripto piyasalarını daha da olumsuz etkileyebilir.

Öteki yandan Binance ve Coinbase davalarıyla ilgili son gelişmelerde yakından takip edilirken mümkün yeni kararların piyasalar üzerinde tesirli olması beklenebilir.

Piyasanın geri kalanını denetim ettiğimizde birinci 10’da geçen hafta sert kayıplar veren Cardano’nun (ADA), son 24 saatte %6 yükselişle en çok artan kripto para olduğu görülüyor. Son düşüşle birlikte birinci 10’daki pozisyonunu kaybeden Polygon da (MATIC), bugün %5’e yakın bir toparlanma gördü. Binance’in mahallî varlığı BNB, düşüşe devam ederken son 24 saatte %5,5’lik kayıpla 220 dolar hududuna kadar geriledi. 

Toplam piyasa pahası 1,04 trilyon dolarda devam ediyor, 24 saatlik ortalama süreç hacmi ise 27 milyar dolar düzeyinde. Piyasadaki olumsuz atmosfere bağlı olarak kripto para kaygı ve risk iştahı endeksinde de düşüş devam ediyor. Endeks, geçen haftaki 53 düzeyinden 47 düzeyine düşerken şu an nötr bölgede bulunuyor. 

Muharrir: Günay Caymaz

Investing TR’nin Haberi