Dolar/TL: Merkez Bankaları haftasında global piyasalar, güne nötr sayılabilecek risk iştahıyla başlıyor.

Fiyatlamalarda net bir istikamet yok. Perşembe günü ECB, Cuma günü BoJ toplantısı dışında Fed‘in faiz kararı Çarşamba günü.

Son gelişmeler ışığında öncü merkez bankası olan Fed’in toplantısı daha değerli. Fed’in bu toplantıda pas geçme ihtimalini piyasa, bu sabah itibarıyla %71 oranında fiyatlıyor. Bununla birlikte karar metninde önemli bir değişiklik beklenmezken üye medyan tahminlerinde, bu yıl en az bir faiz artışının görülmesi tahmin ediliyor ki ileriye yönelik şahin mesajların öne çıkabileceğine biraz daha ihtimal veriliyor.

Son dönemde karışık gelen veriler sonrasında Powell‘ın basın toplantısı da bu manada değerli olacak. Piyasa ise muhtemel şahin açıklamalara hazırlıklı.

Öte yandan Salı günü ABD enflasyonu da kritik değere sahip.

Yurt içinde ise bu sabah TCMB tarafından açıklanan rapora nazaran Nisan ayında cari süreçler hesabı 5,4 milyon dolar açık kaydetti. Beklenti, cari açığın aylık bazda 4,33 milyar dolar gerçekleşmesi tarafındaydı.

Haftanın geri kalanında Mehmet Şimşek‘in Perşembe günü banka yöneticileriyle bir araya gelmesi bekleniyor. Öte yandan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere 13 Haziran’da toplanacak.

Fiyatlamalar tarafında; döviz kurlarının istikrar arayışı devam ederken geçtiğimiz haftayı 23,42 düzeyinden kapatan USD/TRY, bu sabah kelam konusu kapanışın üzerinde süreç görüyor.

Euro/DolarBu hafta Fed ve ECB toplantıları dışında ABD’de yarın açıklanacak enflasyon verisi öncesinde EUR/USD paritesi, haftaya yatay bir görüntüyle başlıyor.

Fed’den faiz artışı beklenmezken muhtemel şahin işaretlere piyasalar hazırlıklı. Öteki yandan ECB’den 25 baz faiz artışı bekleniyor. Kelam konusu gelişmeler öncesinde paritede bugün bant hareketi görülebilir ki 1,0670 – 1,0820 hareket alanı olarak izlenebilir. Orta yakın takviye ve direnç ise sırasıyla 1,0710 ve 1,0785 civarında.

Ons Altın/DolarGeçen hafta halihazırda 1.942 düzeyinde bulunan 100 günlük ortalamasını takviye yapmaya devam eden Ons Altın, haftayı %0,7 primle 1.961 düzeyinden tamamladı. Bu hafta ise Çarşamba günkü Fed toplantısı ve Salı günkü ABD enflasyonu değerli.

Öncesinde kıymetli madende bant hareketi görülebilir. Aşağıda 1.954 ve 1.941 sıralı dayanaklar. Üstte ise 1.970 ve 1.983 sıralı dirençler olarak takip edilebilir. Pahalı madenin bu sabaha da sakin bir manzarayla başladığını izliyoruz.

Kaynak: Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı

Investing TR’nin Haberi