Investing.com – Pazartesi günü Asya ticaretinde petrol fiyatları düştü ve İran’ın dini liderinin, ülkenin nükleer programı konusunda Batı ile bir anlaşmaya açık olduğunu söylemesinin ardından WTI, varil başına 70 doların altına geriledi.

Ayetullah Ali Hamaney, İran’ın nükleer altyapısına dokunulmaması halinde bir muahedenin mümkün olduğunu söyledi. Hamaney’in açıklamaları, Tahran ve Washington’un süreksiz bir nükleer muahedenin yakın olduğu istikametindeki haberleri yalanlamasından yalnızca birkaç gün sonra geldi.

Lakin Hamaney’in yorumları; İran’ın ham petrol ihracatı üzerindeki yaptırımların kaldırılmasıyla, piyasadaki arzın artacağı göz önüne alındığında, petrol yatırımcıları ortasında nükleer mutabakat endişelerini yine alevlendirdi.

Petrol fiyatları pek rahatlamadı

Arzın artmasından duyulan telaş, piyasaların halihazırda sakin talep ve berbatlaşan ekonomik şartlar nedeniyle kaygılanmasıyla birlikte ortaya çıktı. Bu eğilim, Suudi Arabistan’ın sürpriz üretim kesintisini büyük ölçüde bertaraf etti ve dünyanın en büyük petrol üreticisi, günlük 1,6 milyon varillik arz kesintisine rağmen ham petrol önceki haftayı kırmızıda kapattı.

Brent %1,1 düşüşle varil başına 73,97 dolara gerilerken WTI vadeli işlemleri %1,1 düşüşle 69,38 dolara indi.

Başlıca ham petrol tüketicileri olan ABD ve Çin’den gelen ve hayal kırıklığı yaratan bir dizi ekonomik gösterge, son haftalarda petrol fiyatları üzerinde baskı yaratarak zayıf ekonomik şartların, bu yıl ham petrol talebini büyük ölçüde engelleyeceği korkusuna yol açtı.

Çin’de yakıt talebi, COVID-19 öncesi seviyelere ulaşmakta zorlanırken ülkedeki ekonomik toparlanma, bu yılın başlarında çoğu kısıtlayıcı önlem kaldırılmasına rağmen hız kesmiş gibi görünüyor.

ABD’de ise yüksek enflasyon ve faiz oranları nedeniyle ekonomik büyümenin son aylarda yavaşladığı görüldü.

Fed ve enflasyon telaşı de devrede

Petrol piyasaları, bu hafta ABD iktisadı ve para siyasetine ait yeni datalar öncesinde gergin. ABD’de Salı günü açıklanacak olan tüketici enflasyonu verisinin, Fed’in Çarşamba günü açıklanacak olan faiz kararını etkilemesi bekleniyor.

Fed’in, geçtiğimiz yıl yaptığı yaklaşık 500 baz puanlık artırımın akabinde faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor. Lakin enflasyonun hâlâ merkez bankasının maksat aralığının epeyce üzerinde seyrettiği göz önüne alındığında, piyasalar daha şahin ataklara karşı temkinli olmaya devam ediyor.

Fed öncesinde Pazartesi günü Asya ticaretinde yükselen dolar, ham petrolü memleketler arası alıcılar için daha kıymetli hale getirerek petrol piyasalarını da baskıladı.

Investing TR’nin Haberi