Bitcoin ve altcoin cihanında başlayan menkul değer tartışmaları bitecek üzere değil. Hatırlarsınız, geçtiğimiz günlerde SEC bir açıklama yapmıştı. Buna nazaran birtakım kripto para üniteleriyle ilgili menkul değer vurgusu kelam konusu olmuştu. Artık şirketler teker teker yanıt veriyorlar. Detaylara bakalım.

3 altcoin için karşılıklar

Altcoin Filecoin geliştiricisi Protocol Labs, 9 Haziran’da Filecoin’in bir menkul değer olmadığını belirtti. Açıklamayı twitter’dan yaptı. Filecoin mevzuyla ilgili olarak SEC’e karşılık verdi. Bunun için çeşitli nedenler sunuyor. Daha evvel SEC, Grayscale’in bir Filecoin Trust yatırım eseri için başvurmasının akabinde Filecoin’in (FIL) bir menkul değer olduğunu söylemişti. SEC tarafından gönderilen bir yorum mektubunda FIL tokeninin “menkul kıymet tanımını karşıladığı” sözü var. Bu nedenle Grayscale başvurusunu geri çekmek zorunda kalmıştı. Son vakitlerde SEC, Binance ve Coinbase davalarıyla kontaklı olarak birkaç kripto para ünitesini menkul değer olarak isimlendirdi.

Protocol Labs tarafından yapılan açıklama, SEC’in çeşitli nedenlerle Binance ve Coinbase’e karşı dava açmasıyla birlikte geldi. Bu davaların altcoin Filecoin’in merkezi olmayan depolama tahlili üzerinde özel bir tesiri olmayacak. Fakat yanlış tarafa gitmesi durumunda piyasanın ve FIL üzere tokenlerin geleceği üzerinde geniş kapsamlı bir sonucu olacak.

Altcoin Cardano’dan karşılık

Cardano topluluğu doğrulayıcısı, SEC’in altcoin ADA’nın bir menkul değer olduğu argümanlarını çürütmek için sayıları kullandı. Kriptokoin.com olarak baktığımızda Amerika Birleşik Devletleri Menkul Değerler ve Borsa Kurulu (SEC) tarafından Coinbase ve Binance borsalarının ikilisine yapılan baskılar ve Cardano (ADA) üzere en düzgün kripto para ünitelerine yönelik argümanlar, bölümün dört bir yanından farklı yorumlar aldı. Bunlardan biri Cardano’nun bir menkul değer ve anahtar protokolü doğrulayıcısı olup olmadığı formunda. Cardano taraftarları, ADA’nın merkezi olmayan durumunu gösteren ve böylelikle SEC’in coin’in bir menkul değer olduğu tarafındaki duruşunu geçersiz kılan anahtar numaraları paylaştılar.

SEC’in argümanına yönelik yanıt enteresan. Buna nazaran altcoin Cardano BTC’den daha merkezsiz. Altcoin Cardano protokolünde toplam 3.200 havuz yer alıyor. Ayrıyeten en büyük beş havuz sırasıyla %8, %4, %3 ve %2’lik hisselere sahiptir. Bu düşük hisseler, protokolde %51’lik bir hücuma yol açabilecek bir koalisyon oluşturmak için yüzlerce aktörün gerekeceği manasına geliyor. Buna karşılık, Bitcoin’in en büyük madencileri ortasında blokların yaklaşık %32’sini üreten Foundry USA havuzunun ve %21’ini üreten AntPool’un yer aldığı gerçeği var. Öbür üç havuz ise %18, %8 ve %6’lık hisselere sahip. Bu sayılarla, havuz operatörlerinden yalnızca birkaçının güçlerini birleştirmesi ve Bitcoin ağına bir akın başlatması mümkün.

Binance SEC’in argümanlarını yalanlıyor

Binance sözcüsü, BNB’nin bir iç iktisat yaratmak için tasarlanmış mahallî bir token olduğunu vurguluyor. Ayrıyeten bedelinin iştirakçilerinden kaynaklandığını belirtiyor.  Bahisle ilgili olarak şöyle diyor:

“BNB, bu zincirler üzerine inşa edilen projelerle (oyun, sosyal, finansal veya diğer yardımcı programlar gibi) etkileşim kurmak isteyen kullanıcıların BNB ile işlem yapmasına olanak tanıyarak, topluluk tarafından inşa edilen projelerin bir yansıması olarak BNB için kullanıcı talebi yaratıyor. Kripto paralar herhangi bir yatırım sözleşmesini temsil etmemekte. Bu nedenle menkul kıymet değiller.”

Buna ek olarak, kripto borsası Komisyon’un BUSD’yi menkul değer olarak sınıflandırmasını da yanlışlı buluyor. Firmaya nazaran BUSD, ABD’deki bir öteki bağımsız finans kurumu olan Emtia Vadeli Süreçler Ticaret Komisyonu’nun (CFTC) mahkeme yoluyla “menkul kıymet olmayan bir emtia” olarak tanımladığı fiat takviyeli bir stablecoin. Bu ortada SEC’in bir kripto projesini menkul değer olarak tanımlaması birinci kere gerçekleşmiyor. Nisan ayında Algorand Vakfı, Komisyon’un altcoin ALGO tokenini bir menkul değer olarak sınıflandırmasını reddetti. SEC lideri Gary Gensler, Bitcoin (BTC) dışındaki tüm dijital varlıkların menkul değer olduğunu savunmuştu. Ayrıyeten kripto firmalarının yasal olarak uyumsuzluğuna işaret etmişti.

Kripto Koin’in Haberi