Investing.com – Perşembe günü altın fiyatları, son iki ayın en düşük düzeyinin çabucak üzerinde seyrederken Fed toplantısı öncesinde bekleme modeline bağlı kaldı.

Bakır fiyatları, Çin’den gelen zayıf ekonomik sinyallerin devam etmesi ve kırmızı metalin en büyük ithalatçısında talebin sürekliliğine ilişkin endişeleri artırması nedeniyle geriledi.

Altın, Fed toplantısı yaklaşırken bekleme modunda

Sarı metal yaklaşık üç hafta boyunca dar bir işlem aralığında kaldı ve piyasalar, Fed’in daha fazla faiz artırımı konusundaki tavrı üzerine spekülasyon yaparken dolar ve Hazine getirilerindeki yine canlanmanın baskısı altında kaldı.

Mayıs ortasından bu yana spot altın ons başına 1.930 ila 1.980 dolar ortasında kalırken vadeli süreçler 1.940 ila 2.000 dolar ortasında dalgalandı.

Avustralya ve Kanada‘daki sürpriz faiz artışları; ABD’de enflasyonun ve iş gücü piyasasının merkez bankasının hedeflerinin oldukça üzerinde seyrettiği göz önüne alındığında, Fed’in de tıpkı formda hareket edeceğine dair birtakım beklentileri artırdı.

Lakin ABD ekonomisindeki büyüme de son aylarda değerli ölçüde yavaşladı, bu da Fed’e, faiz oranlarını artırmaya devam edebilmesi için sonlu bir hareket alanı sağlıyor.

Yükselen faizler, fırsat maliyetlerini artırdığı için altın üzere getirisi olmayan varlıklar için makus işaret. Lakin Fed, önümüzdeki hafta bir duraklama ilan etse bile ABD faizlerinin daha uzun mühlet yüksek kalması ve metal piyasalarını baskı altında tutması bekleniyor.

Spot altın %0,3 artışla 1.944,06 dolara yükselirken vadeli altın kontratı, 1.959,65 dolarda sabitlendi.

Yeniden de analistler, bu yılın ilerleyen devirlerinde ABD’de bir resesyon yaşanması durumunda sarı metalin inançlı liman talebinden faydalanacağını düşünüyor. Lakin bu ortada dolardaki gücün altındaki büyük yararları sınırlaması bekleniyor.

Bakır, zayıf Çin sinyalleriyle baskı altında

Endüstriyel metaller ortasında bakır fiyatları, beklenenden daha zayıf Çin ticaret datalarının bakır talebi için daha fazla aykırı rüzgara işaret etmesinin akabinde Perşembe günü düşerek evvelki seanstaki kayıplarına yenisini ekledi.

Çarşamba günü %0,5 kıymet kaybeden bakır vadeli süreçleri, %0,1 düşüşle 3,7532 dolara geriledi.

Çarşamba günü açıklanan datalara nazaran Çin’in bakır ithalatı, Mayıs ayında bir önceki aya göre %4,6 düşerken ülkenin genel ticaret fazlası, son 13 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Ülkeye gelen toplam ithalat bazı iyileşme işaretleri gösterirken ihracatda görülen beklenenden daha keskin düşüş, özellikle Çin’in devasa imalat dalı için daha yakın vadeli ekonomik problemlere işaret etti.

Investing TR’nin Haberi