Bakanların belirli olmasının akabinde çalışacağı üst seviye bürokratlarda da değişiklikler olması bekleniyor.

Mehmet Şimşek’in iktisat siyasetinde değişiklik olacağı halinde yorumlanan açıklamaları, Merkez Bankası ve Hazine-Maliye’nin üst seviyesinde yeni isimler görülebileceğine işaret ediyor. Buna bağlı olarak SPK ve BDDK’nın idareleri de mercek altında. Yeni bakanların kıymetli bir kısmının genel müdürlük düzeyinde değişiklik yapmak isteyeceği vurgulanıyor.

Merkez Bankası Başkanlığına ait olarak Mehmet Şimşek ile uyumlu bir politikayı benimseyebilecek şahıslar üzerinde duruluyor.

Başka yandan hala bu vazifede bulunan Şahap Kavcıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok uyumlu bir çalışma göstermişti. Buna karşılık kamuoyunda ağır biçimde ortalarında eski banka genel müdürlerinin de olduğu bir dizi isim lisana getiriliyor. Bunlar ortasında en öne çıkan ise Hafize Gaye Erkan oldu.

Başka tarafta iktisadın finans ayağının yöneticileri olan BDDK ve SPK’da da değişiklikler olabileceği kaydedildi.

BDDK Lideri Mehmet Ali Akben’in 2015’ten itibaren fasılalı da olsa BDDK’da vazife yaptığı hatırlatılarak kendisinin de değişiklik isteyebileceği vurgulanıyor. Akben’in yerine gelecek isimler ortasında İkinci Lider Yakup Asarkaya ve Merkez Bankası Lider Yardımcısı Taha Çakmak’ın ismi geçiyor.

Finans, yatırım ve teknoloji ofisleri düzenlemeleri

Bakanlarda yapılan değişikliğin akabinde Cumhurbaşkanı’nın yakın çalışma arkadaşları, nitelikli ofis ve başkanlıklarda da bir dizi değişiklik beklendiği kaydedildi.

Müşavere nitelikli finans, yatırım, teknoloji ofisleri ile bilhassa düzenlemelerde vakit zaman tesirli olabilen İktisat Siyasetleri Şurası, Strateji ve Bütçe Başkanlığı üzere yarı idari vazife yapan ünitelerde “kan tazeleme” nitelikli değişiklikler bekleniyor.

Strateji ve Bütçe Başkanlığında Lider İbrahim Şenel’in devam etmesinin beklendiği, öbür yandan SGK Lideri Kürşad Arat’ın da isminin geçtiği kaydedildi. Toplumsal Siyasetler Heyeti, Vedat Işıkhan’ın bakan olması nedeniyle boşalmıştı. Buraya atama yapılacak. Misyondan alınacak üst seviye bürokratlardan birinin bu misyona getirilebileceği kaydediliyor.

Bu makale birinci olarak Ekonomim üzerinde yayımlanmıştır.

Investing TR’nin Haberi