Borsa İstanbul Vadeli Süreç ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) haziran vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, haftaya yüzde 0,3 artışla 6.525,00 puandan başladı.

Haziran vadeli endeks kontratı, açılış seansında evvelki olağan seans kapanışının yüzde 0,3 üzerinde 6.525,00 düzeyinden süreç gördü.

Cuma günü dalgalı bir seyir izleyen endeks kontratı, olağan seansı evvelki kapanışının yüzde 0,3 altında 6.508,25 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında ise 6.514,00 puana çıktı.

Analistler, global hisse piyasalarının, ABD, Avrupa, Japonya ve Çin merkez bankalarının para siyasetlerinin açıklanacağı haftaya temkinli başladığını söz etti.

6.500 ve 6.400 puan dayanak pozisyonunda

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) çarşamba günkü toplantıda yüzde 74 ihtimalle politika faizini sabit bırakmasının beklendiğini aktaran analistler, politika metni ve toplantı sonrası Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarındaki sinyallerin yatırımcıların odağında olacağını lisana getirdi.

Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in bu hafta faiz artırımlarına orta verebileceğinin öngörülmesine rağmen temmuzda 25 baz puan daha faiz artırarak “şahin” siyasetlerine son vermesinin kestirim edildiğini söyledi.

ABD iktisadında iş gücü piyasasının soğuma sinyalleri verdiğini lakin hala istenilen sonuçların alınamadığını aktaran analistler, yarın açıklanacak enflasyon bilgilerinin fiyatlamalar açısından değerli bir öteki öge olduğunu vurguladı.

Analistler, bugün yurt içinde ödemeler istikrarı ve işsizlik oranı, yurt dışında ise ABD’de hazine bütçe istikrarı bilgilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan endeks kontratında 6.600 ve 6.700 düzeylerinin direnç, 6.500 ve 6.400 puanın takviye pozisyonunda olduğunu kaydetti.

Öte yandan, cari süreçler hesabının nisanda 4,47 milyar dolar açık vermesini bekliyor.

Dünya Gazetesi’nin Haberi