Ethereum Şanghay forku süreksiz olarak Mart ayına ayarlandı, bu da ETH arzının yaklaşık %14’ünün önümüzdeki yıl açılacağı manasına geliyor.

Ethereum Şanghay Forku yaklaştı

Ethereum’un bir sonraki büyük güncellemesi Şanghay, Mart ayı için ufukta görünüyor. Şangay hard forku, Ethereum ağı için daha fazla düzgünleştirme teklifleri uygulayacak ve ayrıyeten Ether stake edenlerin ve doğrulayıcıların varlıklarını Beacon Chain’den çekmelerini sağlayacak.

Yazma sırasında, stake edilen ETH, toplam arzın yaklaşık %14’ünü yahut 16 milyon coini temsil ediyor. Bu, ETH’nin mevcut fiyatında 25 milyar doların üzerine denk geliyor ve bu çatallanmanın akabinde kademeli olarak likit hale gelecek olan kıymetli bir meblağ.

Ethereum önder PoS ağı olmaya devam edecek

ETH, piyasa pahasına nazaran ikinci en büyük kripto para ünitesi olmasına karşın, Ethereum önde gelen pay delili (PoS) ağıdır. Kriptokoin.com olarak belirttiğimiz üzere merkezi olmayan finans (DeFi) protokollerinde kilitlenen toplam pahanın yaklaşık %65’ini oluşturuyor ve yaklaşık 48,7 milyar dolardır.

Mevcut piyasaya karşın, vakit içinde yatırılan ETH ölçüsü istikrarlı bir oranda artmaya devam ederek Ocak 2023’te 500.000 doğrulayıcıya ulaştı.

Staking getirisi güçlü olmaya devam ediyor

Staking getirisi sabit kalıyor ve şu anda yaklaşık %5,45 yıllık yüzde oranında (APR) bulunuyor. Bu nedenle, yeni giriş yapanlar, staking mükafatları, bahşişler ve azamî çıkarılabilir bedelden (MEV) oluşan genel getiri tazminat yapısına aşina olmalıdır.

MEV-Boost ile stake yapanlar mükafatlarını vanilya bloklarına nazaran 2x–3.5x artırabilir. Bununla birlikte, ETH’ye olan talep arttığında, ETH staking getirilerini sonuncu olarak düzgünleştiren ipuçları ve MEV’dir. Proof-of-stake’e geçişten bu yana, MEV aktarıcıları yaklaşık 85.000 ETH aktardı ve ek ödüllerde 32.500 ETH artış sağladı.

Likidite stake edenleri cezbeder

Rastgele bir piyasada olduğu üzere, likidite hükümdardır. Birçok yatırımcı başlangıçta ETH piyasaya sürüldüğünde, fonlarını bilinmeyen bir müddet için kilitlemeyi gerektirdiğinden, ETH’yi stake etme konusunda isteksizdi. Staking ETH asgarî 32 ETH gerektiriyordu, yani Eth 2 Aralık 2020’de piyasaya sürüldüğünde giriş fiyatı 19.000 dolar civarındaydı. Kasım 2021’deki doruğunda fiyat yaklaşık 150.000 dolardı.

Bu paylaştırma maliyeti, doğrulayıcıların duraklamasına neden oldu ve birçoğu ağın güvenliğini sağlamayı erteledi. Fakat Ethereum Şanghay Forku bu meçhullüğü ortadan kaldıracak ve token sahiplerinin stake edilen varlıklarını geri çekmelerine müsaade verilecek.

Bariz reaksiyon, insanların basitçe paralarını çekip ‘nakit çekeceklerini’ varsaymaktır, lakin muhtemelen tam karşıtını göreceğiz. Yatırımcıların bu kadar büyük bir yüzdesi başlangıçta ETH’yi stake etme konusunda isteksiz olduğundan, çekilme meçhullüğü riski ortadan kalktığında, stake edilen ETH yüzdesi muhtemelen artacaktır.

Liquid staking’in yükselişi

Stakerler, ETH’yi direkt 32 ETH gerektiren Ethereum ile yahut Lido ve Rocket Pool üzere sıvı staking protokolleri aracılığıyla stake edebilirler. Liquid staking, 0.01 ETH kadar az stake yapabilen yatırımcılar için Ethereum staking’ini demokratikleştiren bir kavramdır. Küçük ölçülerde Ether stake etmek, yatırımcılar ETH’lerini teğe bir desteklenen ve havuzda stake edilen Ether ölçüsünü temsil eden türev tokenlerle takas ettiklerinde mümkündür.

Liquid stake etmenin sermaye verimliliği, yatırımcılar için ana avantajlarından biridir. Bazen likit staking türevleri (LSD) olarak anılır, size piyasaya istediğiniz vakit girme ve çıkma özgürlüğü verir. Bir türev olduğu için, yatırımcılara ek pazarlara erişim sağlıyor ve LSD sanayisi daha yeni yeni başlıyor.

Uygunlaştırma teklifleri ve tesirleri

Yaklaşan Şangay yükseltmesi (EIP-4895), yürütme katmanı ve Capella yükseltmesi olarak anılan fikir birliği katmanında geri çekilmeleri etkinleştirmeye odaklanacak. Capella yükseltmesi, konsensüs katmanında tam bir geri çekilmeyi tamamlamak için etkileşimler gerektiğinden, bilhassa para çekme süreçlerinin nasıl çalışacağını anlamakla ilgilenen ETH stake edenler için yararlıdır.

Ethereum’un yol haritası, Şangay’dan sonra gelen ‘Surge’, ‘Verge’, ‘Purge’ ve ‘Splurge’ olarak anılan topluluğun protokolün gelecekteki evrimi için gerekli olan bağlılığını ve uzun vadeli vizyonunu gösteren birkaç güncellemeye sahiptir. Yakın gelecekte, EIP-4844 (proto-danksharding), gas fiyatlarını düşüren yeni süreç özetleriyle Ethereum’u ölçeklendirebilir ve EIP-3540, Ethereum Sanal Makinesi’nin kaynak ihtiyaçlarını azaltmayı amaçlayacaktır.

2022’de Ethereum, programlama kitaplıkları için geliştirici etkinliğinde %178’lik bir artış gördü ve 1,5 milyon indirmeye ulaştı. Pazarın gerilemesine karşın, geliştiriciler gerçek dünya tahlillerini hızlandırdı ve Ethereum üzerinde akıllı kontratlar oluşturmaya devam ederek 2022’nin 4. çeyreğinde 4,6 milyon dağıtıma ulaştı.

Ethereum’u proof-of-work’ten proof-of-stake’e geçirmenin başarısı, inanılmaz bir muvaffakiyet olarak hafife alınmamalıdır. Artık bu atak büyük bir muvaffakiyet olduğuna nazaran, yaratıcılık, pahalar ve uzun vadeli vizyon açısından eşsiz bir topluluk sayesinde yükseltmeler daha süratli yayınlanacak. Kripto para ünitesinin ve risk delilinin temeli Ethereum üzerine inşa edilmiştir ve epey umut verici bir geleceğe sahiptir.

Kripto Koin’in Haberi