Bitcoin’in güçlü aylık performansı, APT, GALA, T, MANA ve SOL’de büyük çıkarlara dönüşerek onları Ocak ayında en âlâ performans gösteren altcoin projeleri haline getirdi. Kripto uzmanı Nivesh Rustgi, çift haneli irtifa kaydeden bu altcoin’lere yakından bakıyor.

Kripto piyasasının yeni yıl serüveni nasıl başladı?

Kripto para piyasalarındaki ralli, Ocak ayının başlarında, büyük ölçüde short’lanan altcoinlerde ve Mart ayında yapılacak olan ağ yükseltmesi nedeniyle Ethereum (ETH) likit staking türevi (LSD) tokenlerindeki artışla başladı. Kısa mühlet sonra, alıcılar ortayı kapatmaya başlayınca karlar genel olarak kendini gösterdi. Düşen enflasyon ve ABD’de istikrarlı bir istihdam bölümü üzere gelişen makroekonomik şartlar, müspet ralli için ek art rüzgarlar sağladı. Bitcoin, 2013’ten bu yana en etkileyici Ocak kapanışın yaptı. BTC fiyatı, 16.530 dolarlık yılbaşı açılış kıymetinden bu yana %40 arttı.

Ocak 2023’teki ralli için bir başka değerli katalizör, kripto pazarında ‘short squeeze’ oldu. FTX fiyaskosunun ve niş alan için boğa anlatılarının olmamasının akabinde birden fazla yatırımcı, büyümenin 2023’te yavaşlamasını bekliyordu. Potansiyel bir Digital Currency Group (DCG) serpintisi, Rusya ile Ukrayna ortasındaki jeopolitik tansiyon ve Fed’in agresif niceliksel sıkılaştırma siyasetleri nedeniyle sakinlik riskleri üzere çözülmemiş problemler var. Bu nedenle birçok trader, yılın bu kadar erken devirlerinde güçlü fiyat artışları beklemiyordu.

Görünen o ki, vadeli süreç piyasasındaki olumsuz hava ve kalabalık durumlar üst istikametli hareket etmeye devam etti. Bu arda, keskin kazanımların çabucak akabinde güçlü bir geri çekilme bahtı var. Geri çekilme düzeylerinin alıcılar için onu orta-uzun vadeli bir yükseliş trendine dönüştürmeye yetecek kadar cazibeli olup olmadığı şimdi görülmedi. Ocak ayı için en güzel performans gösteren altcoin projelerine bir göz atalım.

Ocak ayında kripto piyasasında en çok kazananlar / Kaynak: CoinMarketCap

Birinci sıradaki altcoin Aptos (APT)

Ekim 2022’de piyasaya sürülen Aptos, Facebook’un (Meta) atılan projesi Libra’nın teknolojisinden yararlanan, alanda nispeten yeni bir Blockchain. Move programlama lisanını de oluşturan eski Meta mühendislerinden oluşan yönetici takımı, Blockchain’i ölçeklenebilir ve merkezi olmayan hale getirmek için çalışıyor. Bununla birlikte, proje çok prestij taşırken, temelleri fiyatı haklı çıkarmaz. Yatırımcılar ortasındaki güvensizlik, APT fiyat rallisinin ardındaki nedenin bir modülü. Dört aylık bir proje için 3 milyar dolarlık bir piyasa kıymeti, birçok izleyiciyi şaşırttı. Ayrıyeten, Upbit’teki APT/KRW paritesinde, Kimchi primine yol açan kuşkulu piyasa manipülasyonu var. Güney Kore’deki talebi yönlendiren makul bir faktörü saptamak güç.

APT/USD, lansmanı sırasında kaydedilen evvelki doruğu olan yaklaşık 10 doların üzerine çıktı. Teknik olarak, token şu anda fiyat keşif modunda. Bu nedenle, en son 20 dolarlık tepe ve 25 dolarlık ruhsal düzeyin yanı sıra birkaç satış tarafı direnç düzeyi var. Kalıcı takaslar için negatif fonlama oranındaki müspet katalizörler ve Kimchi primi soğumadıkça, ralli hala kanatlara sahip olabilir.

Fiyat momentum göstergesi Nispi Güç Endeksi (RSI), çok satış bölgesine yükseldi ve geri çekilme mümkünlüğünü öne çıkardı. Hareketli Ortalama Yakınsama Sapması (MACD) göstergesi, fiyata kıyasla metrikte daha az keskin bir artışla birlikte hafif bir yükseliş sapması gösteriyor. Yeniden de, satın alma hacminin varlığı APT boğaları için itimat verici. Token için dayanak 14,75 dolar ve 10,40 dolar.

RSI ve MACD göstergeli APT günlük fiyat grafiği / Kaynak: TradingView

Tanınan metaverse coin’i Gala (GALA) da kazandıranlardan

Aptos’a emsal biçimde, GALA da vadeli süreç piyasasındaki çok olumsuz konumlardan faydalandı. GALA’nın 0,02 dolardan 0,07 dolara yükselmesi, öncelikle short durumların silinmesine bağlanabilir.

GALA fiyatı (sarı) ve fonlama oranı / Kaynak: Coinglass

Altcoin, günlük 17.123.286 GALA civarında değerli bir enflasyona maruz kaldı ve bu, cari fiyatlarla aylık yaklaşık 28,2 milyon dolara tekabül ediyor. Bu da son fiyat artışının kısa ömürlü olabileceği tasalarını artırdı. 25 Ocak’ta Gala’nın grubu, enflasyonu düşürmek ve yeni bir yakma düzeneği getirmek için tokenomikleri güncellemeye çalıştıkları projenin yeni bir yol haritasını tanıttı. Süreç fiyatlarını ödemek için GALA’nın kullanılacağı bağımsız bir Gala Chain üzerinde çalışıyorlar.

Bunun da ötesinde, yarılanmayı Temmuz 203’ten daha yakına getirmek için vakte dayalı yarılanma programını arza dayalı bir programa dönüştürmek için yapılan oylamanın akabinde GALA’nın günlük yayımı da azalabilir. Yükseltme duyuruları, satın alma hacmindeki artışta açıkça görülen GALA’daki satın alma baskısını artırdı. Token, 200 günlük üstel hareketli ortalamasının üzerinde 0,052 dolardan süreç görüyor. Alıcılar bu düzeyin üzerinde dayanak oluşturursa, fiyat Temmuz 2022 kırılım düzeylerine, 0,164 dolara yanlışsız ilerleyebilir.

GALA günlük fiyat grafiği / Kaynak: TradingView

Kazandıran bir öteki altcoin Threshold (T) oldu

Threshold, merkezi olmayan bir köprü ağı oluşturmak için teknolojilerini birleştiren Keep Network ve NuCypher isimli iki projenin birleşmesinden doğdu. Threshold ağındaki node operatörleri, Bitcoin ve Ethereum ortasındaki transferleri doğrulamak için platformun lokal tokeni T ve Ether’i paylaştırıyor. Bu teknoloji, Keep Network’ten ödünç alınırken, NuCypher protokole bir zımnilik katmanı ekliyor.

Ocak ayında, projenin lokal tokeni, V2 lansmanından ve Coinbase’in listeleme duyurularından yararlanarak neredeyse üç katına çıktı. Threshold protokolünün yükseltilmiş sürümü, Bitcoin tarafından desteklenen ve BTC fiyatına 1:1 sabitlenen Ethereum üzerinde tBTC (Threshold Bitcoin) basımını aktifleştirecek. Threshold Ağı aracılığıyla Ethereum’da tBTC basımının başlaması, ağın toplam kilitli kıymetini, yani TVL’yi muhtemelen artıracak. Ayrıyeten, Threshold node’larını daha pahalı hale getirecek. Başlangıçta, proje yarı merkezi olmayan bir versiyon olan Optimistic Minting’i başlatacak ve kademeli olarak merkezi olmayan bir node sistemine geçecek.

RenBTC’nin dağılmasından sonra Threshold için kıymetli bir pazar fırsatı var. Wrapped Bitcoin (WBTC) şu anda Ethereum’a köprülenen toplam Bitcoin’in %93,6’sına hakim bir hisseye sahip. Tekrar de, son %190’lık artış, bilhassa Coinbase liderliğindeki yükselişi hesaba katarak, “söylentiyi al, haberi sat” çeşidi bir olayın belirtilerini göstermeye başlıyor. Alıcılar için dayanak 0,027 dolarda ve bir sonraki direnç düzeyi 0,145 dolarda.

Metaverse coin’i Decentraland (MANA) da listeye girdi

Metaverse temalı projeler Decentraland (MANA) ve The Sandbox (SAND), Apple’ın VR başlık koleksiyonunu 2023 baharında piyasaya süreceği söylentisiyle VR anlatısının tekrar canlanmasına şahit oldu. Daha yakın bir vakitte, Decentraland takımı, geliştirici ve içerik oluşturucu topluluğunu büyütmeye odaklandığını vurgulayan bu yıl için manifestosunu yayınladı. Decentraland, gelecekteki Web3 pazarını ele geçirmek için büyük bir fırsata sahip en eski metaverse projelerinden biri. Bununla birlikte, mevcut ralli kısa vadede çok alım özellikleri gösteriyor.

RSI göstergesi yükseliş direncinin üzerinde bir bilgiyi gösteriyor. MACD göstergesi, 28 Ocak’taki %16,5’lik artışı tamamlamak için metrikte çok az değişiklik olan yahut hiç değişiklik olmayan bir sapma gösteriyor.

MANA günlük fiyat grafiği / Kaynak: TradingView

ununla birlikte, 200 günlük hareketli ortalamanın üzerindeki kırılma ve 0,70’teki FTX döküm düzeylerinden gelen direnç, teknik alıcılar için yürek verici. Artışın short buyruk avından mı yoksa gerçek talepten mi kaynaklandığı şimdi muhakkak değil. Token dayanağı 50 günlük EMA’da, şu an 0,54 dolarda ve 2022’nin en düşük düzeyi 0,27 dolarda.

Son sıradaki altcoin Solana (SOL)

Solana SOL, Blockchain’in geleceği hakkındaki çok olumsuz hislerden faydalandı. Fiyat rallisi, vadeli süreç piyasasındaki klasik bir ‘short squeeze’ durumuydu. Temel göstergeler fiyatında bir mevt sarmalına işaret ederken, piyasa satıcılardan daha uygun oynadı. Alıcılar, düşük likidite şartlarından yararlanarak, birkaç satıcı kalana kadar fiyatları yükseltmeyi başardılar. Piyasa yapan ve teşebbüs kapitalisti varlık Alameda Research, Solana’nın DeFi projeleri için birincil likidite kaynağıydı. Birebir vakitte ekosistem projelerinin en büyük destekçilerinden biriydi. Bu yüzden DeFi topluluğu, likidite eksikliği nedeniyle Solana içinde kıymetli zorluklarla karşılaşacak.

Solana geliştiricileri ve vakıf, ağı istikrarlı ve merkezi olmayan hale getirmek için çok çalışıyor. Bununla birlikte ağ, FTX fiyaskosu sırasında istikrarını korurken, sık sık kesintiler nedeniyle piyasanın itimadını kaybetmiş görünüyor. Ayrıyeten Alameda/FTX, toplam SOL arzının yaklaşık %10,7’sine sahip. Bu da muhtemelen önümüzdeki birkaç yıl için satış baskısını artıracak. Solana, NFT alanında, cross-chain ticaret hacmi açısından ikinci sırada yer alıyor. Öte yandan, Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, DeGods, y00ts ve son olarak F Studio üzere en âlâ performans gösterenlerin ayrıldı. Topluluğun yine inşa edilip edilemeyeceği ise şimdi net değil. Vazife, en üretken destekçilerinin takviyesi olmadan şiddetli olacak.

Uzun vakit dilimlerinde, 30 dolar SOL için çok kıymetli bir direnç ve takviye düzeyi. Alıcılar bu düzeyin üzerinde konsolide olursa, altcoin fiyatındaki olumlu ivme muhtemelen 2023’ün birinci çeyreğine kadar uzayacak. Gerisinde, muhtemelen manalı bir çalışma şekillenene kadar bir birikim devri gelecek.

Kripto Koin’in Haberi