Gözler Fed’in enflasyon, büyüme, gelecekteki faiz oranlarıyla birlikte değişkenlik gösterebilecek Bitcoin fiyatına çevrilmiş durumdadır.

Bitcoin fiyatı direkt etkilenebilir

Federal Rezerv’in para siyaseti kararı bu hafta planlanıyor. FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) 2023’te birinci kere toplanıyor ve ABD doları için riskler yüksek gözüküyor.

Bitcoin, başka prestiji para üniteleriyle senkronize olarak Ocak ayında şimdiye kadar ABD doları karşısında güçlendi. Bu nedenle Fed’in bugün ki kararı ne olursa olsun Bitcoin fiyatını da etkileyeceği konuşulmaktadır.

Şahin bir Fed, Bitcoin için düşüş eğilimi gösterebilir. Bunlar, Fed’in şahinliğini tabir edebileceği dört alan: enflasyon görünümü, büyüme görünümü, faiz oranları düzeyi ve niceliksel sıkılaştırmadır.

Enflasyon ve büyüme görünümü

Fed, enflasyonu yüzde 2 amacına getirme konusunda kararlı. Faiz oranlarını bu kadar agresif bir formda artırmasının nedeni budur, bu nedenle Fed enflasyonun yerleşik olduğunu ve üst taraflı risklerin devam ettiğini söylerse, ABD doları daha yüksek hareket etmelidir. Bu senaryoda piyasa, Fed’in devam eden oran artışlarını uygun gördüğüne bahse girecek.

Para ünitesi duruşu, daima bir trendin altında büyüme periyodunun olası olduğu tarafındadır. Fed’in görüşünü değiştirmesi ve sakinliğin enflasyon görünümü üzerinde değerli bir tesire sahip olması gerektiğini görmesi, dolarda keskin bir yükselişi de tetikleyebilir.

Faiz oranı

Nihayetinde, her şey faiz oranı düzeyi ile ilgilidir. Fon faiz aralığı %4,25-%4,50’ye ulaştı ve gözler bugün Fed’in ne yapacağına ve ne söyleyeceğine çevrildi.

Baz senaryo, Fed’in 25bp faiz artırımına gitmesi ve devam eden faiz artırımlarının uygun olduğunu söylemesidir. Bu nedenle, bundan daha fazlası dolar için yükseliş ve Bitcoin için düşüş olmalıdır. Fed şu anda bilançoyu ayda 95 milyar dolarlık bir süratle küçültüyor. Bilanço indirimini hızlandırma kararı dolar için çok şahin olacaktır.

Tarım dışı istihdam ve ortalama saatlik yarar

Şubat ayının başında Ocak ayı tarım dışı istihdam dataları açıklanacak. Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşmakta olan sakinliğin derecesi yahut olup olmayacağı hala meçhul. Her halükarda, istihdam dataları, dünyanın en büyük iktisadından önümüzdeki aylarda ne bekleneceğini netleştirecek.

Enflasyon tepeye ulaşmış olabilir, fakat süratle düşmesini beklenmiyor. Dün Avrupa’dan gelen bilgiler üst taraflı baskıların yenilendiğini gösterdi ve ABD’de misal bir durumun görülmesi şaşırtan olmamalı.

İş datalarıyla birlikte, Ortalama Saatlik Yarar (AHE), ABD fiyat trendine ışık tutacak. Üst taraflı baskılar önümüzdeki aylarda daha yüksek enflasyona dönüşmeli ve böylelikle doları ve genel finansal piyasaları potansiyel olarak hareket ettirmelidir.

Kripto Koin’in Haberi