Birkaç aylık BTC fiyat dorukları akmaya devam ediyor lakin FOMC, Bitcoin aylık mum kapanışına denk geldiğinden Fed oynaklığı beliriyor.

BTC yükselişini sürdürüyor

Bitcoin kıymetli bir haftaya, ayı piyasasının geri döneceği dehşetiyle karışık, tanıdık bir fiyat artışları kokteyli ile başlıyor. BTC/USD, neredeyse altı ayın en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirdikten sonra, yılbaşından bugüne kadar %40’ın üzerinde yükselişini sürdürüyor.

Her şeye karşın, Bitcoin bu ay beklentilerin ötesinde yükseldi ve Ocak 2023’ü on yılın en düzgünü yaptı. Baştan sona, kaygılar yakında bir düşüş ve hatta yeni makro BTC fiyat düşüşleri için davette bulundu zira güvensizlik piyasayı kasıp kavurdu.

Bu acımasız geri dönüş şimdi gerçekleşmedi ve önümüzdeki günler, Bitcoin’in uzun vadeli eğilimi için çok kıymetli bir periyot olabilir. Katalizörler neredeyse hiç yetersiz değil. ABD Merkez Bankası, bir sonraki faiz artırımına bu hafta Fed Lideri Jerome Powell’ın iktisat ve siyaset hakkında merakla beklenen yorumlarıyla karar verecek.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) birebir kararı bir gün sonra verecek. Buna aylık kapanışın ruhsal baskısını ekleyin ve Bitcoin’in yakın tarihinde önümüzdeki haftanın nasıl daha değişken olabileceğini görmek kolaydır.

Bitcoin fiyatı, FOMC oynaklığının iddia edilmesiyle 24 bin doları hedefliyor

Bitcoin, daha düşük vakit dilimlerinde daha da yükseğe çıkarak hem muhaliflere hem de daha kısa olanlara meydan okumaya devam ediyor. BTC/USD paritesinin bir gecede 23.950 dolara çıkarak 30 Ocak’a ulaşmasıyla, hafta sonu Ocak ayındaki öteki haftalardan farklı olmadı. Bu, beş buçuk ayın en yüksek düzeyi. Haftalık kapanış birebir başarıyı elde etti ve Bitcoin, son bir yükseliş için 24.000 dolar hududunu aşamadı.

Kriptokoin.com olarak belirttiğimiz üzere BTC, 23.700 dolar bir odak noktası oluşturuyordu ve ABD piyasaları şimdi ticarete başlamamıştı. Mevcut fiyatlarla, Bitcoin, Bitcoin’in düzgün bilinen birinci boğa piyasası yılı olan 2013’ten bu yana en âlâ Ocak ayı olan Ocak ayında %43,1 üzere çarpıcı bir yükselişini sürdürüyor.

Piyasa analistleri, 1 Şubat’ta Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) Fed faiz artırım kararı etrafında ne olacağını görmek istiyor. Kesin bir dalgalanma kaynağı olan olay, aylık mumu değerli ölçüde etkileyebilir, sırf BTC fiyat hareketinin çabucak tavlayı değiştirin.

“Belki FOMC oynaklığından biraz yardım alarak? Bir tahmin değil, ama kesinlikle çok ilgileneceğim bir ticaret kurulumu, ”diye ekledi tanınan trader Crypto Chase, BTC/USD için bir geri çekilme ve akabinde daha fazla yükseliş öngören bir grafik hakkında yorum yaptı.

Yıllık faiz oranı öncesi kestirim

Bunların ortasında, Bitcoin’in 200 haftalık üstel hareketli ortalamasına (EMA) 25.000 doların yaklaştığını belirten Crypto Tony de var. 29 Ocak’ta Twitter takipçilerine ‘Haftalık 200 EMA, 25.000 ile tam üstümüzde yer alıyor ve bu, bildiğiniz gibi BTC/Bitcoin’deki hedefim’ dedi.

Eşlik eden bir grafik, hala yokuş aşağı 15.000 dolara hakikat potansiyel bir yol gösteriyor. Artık toparlanmayla ilgili kuşkularıyla ünlü trader Vilayet Capo of Crypto, BTC açığını koruyor. Devam eden, zincir üstü analitik kaynağı Material Indicators, 50 günlük ve 200 günlük kolay hareketli ortalamalar (SMA’lar) ile birlikte boğaların takviyeye dönmesi için 24.000 doları değerli bir bölge olarak tanımladı.

Bu hafta sonu okunan Binance buyruk defterindeki teklif ve talep düzeyleri hakkındaki yorumun bir modülü budur, ‘Boğalar 24 bin doları kırarsa, yukarı yönlü likiditesizliğin 1 Şubat Fed yıllık faiz oranı tahmini öncesinde teknik direnç aralığına kadar sömürüleceğini bekliyor. JPow’un söylediği şey piyasaları harekete geçirecek’.

Maddi Göstergeler, Powell’ın FOMC’deki gelecek kelamlarına atıfta bulunarak, teklif likiditesinin daha yükseğe kaydırıldığını ve bunun da spot fiyatın bu kilit alana yaklaşmasına neden olduğunu belirtti.

Makro, Fed faiz artırımına ve Powell’a bağlı

Önümüzdeki hafta, Federal Rezerv’in faiz artırımı ve Lider Jerome Powell’ın eşlik eden yorumlarının hakimiyetinde olacak. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), Bitcoin traderları için tanıdık ancak tekrar de hudut bozucu olaylar dizisinde 1 Şubat’ta toplanacak. Bu seferki sonuç, 25 baz puanlık bir artırım öngörme konusunda neredeyse hemfikir olan beklentilerle birkaç sürpriz sunabilir. Bununla birlikte, açılışın etrafındaki oynaklık kapsamı devam ediyor.

Trader ve yorumcu Pentoshi, geçen hafta yorumların bir kısmında ‘Şubat ayının ilk iki günü dalgalı (çok eğlenceli) olacak’ diye tweet attı ve ayrıyeten FOMC’yi bir gün sonra Avrupa Merkez Bankası’ndan emsal bir kararın takip edeceğini belirtti. CME Group’un FedWatch Aracına nazaran, şu anda Fed’in 25 baz puan artıracağına dair %98,4 fikir birliği var. Bu, öteki son hareketlere kıyasla daha fazla düşüş ve Mart 2022’den bu yana en küçük üst taraflı düzeltme olacak.

Eski BitMEX CEO’su Arthur Hayes’ten bir başkası, Fed rotasını değiştirmeye zorlanmadan evvel 15.000 dolarlık BTC fiyatı da dahil olmak üzere kapsamlı riskli varlık hasarı davetinde bulunuyor. Uzun vadeli ikazlara devam eden Goldmoney araştırma lideri Alasdair MacLeod, Rusya-Ukrayna ihtilafını çevreleyen jeopolitik tansiyonları, gelecekteki risk varlıklarının aşağı istikametli tetikleyicisi olarak gösterdi.

29 Ocak’ta Goldmoney’de yayınlanan bir makalesinde ‘Ukrayna ihtilafının yeniden başlamasının piyasalar üzerindeki etkisini kimse düşünmüyor’ dedi. MacLeod, ABD enflasyon iddialarıyla birlikte güç fiyatlarının ‘kesinlikle yükseleceğini’ varsayım etti. Tahvil faizleri yükselecek, pay senetleri düşecek’ dedi.

Endeks, 4 yıl sonra birinci ‘kesin satın alma sinyalini’ üretti

Az sayıda uzman, en son Bitcoin ayı piyasasına bir son vererek kayıtlara geçmeye istekli olsa da, zincir üstü bir metrik potansiyel olarak yol gösteriyor. Zincir üstü analitik platformu CryptoQuant’tan Kar ve Ziyan (PnL) Endeksi, BTC için 2019’un başından bu yana birinci kere ‘kesin bir satın alma sinyali’ yayınladı.

PnL Endeksi, öbür üç zincir üstü metriğe ilişkin birleştirilmiş dataları kullanarak normalleştirilmiş döngü üst ve alt sinyalleri sağlamayı hedefler. Kıymeti bir yıllık hareketli ortalamasının üzerine çıktığında uzun vadeli bir alım fırsatı olarak kıymetlendirilir.

CryptoQuant, Mart 2020 COVID-19 çöküşünün akabinde Bitcoin’in tüm vakitlerin en yüksek düzeylerine yaptığı seyahatte bile olmayan, zincir üstü datalarda ender görülen iyileşmeleri gözlemleyen tek kişi değil. Bunların ortasında, şu anda şimdiye kadarki en düşük düzeylerinden sıçrayan Bitcoin’in izafî güç endeksi (RSI) var.

Bitcoin fiyat kestirim modellerinin Stock-to-Flow ailesinin yaratıcısı PlanB’nin belirttiği üzere, RSI’daki makro düşüklerden bu tıp son toparlanma, misal formda 2019’un başlarında Bitcoin’in son ayı piyasasının sonunda meydana geldi.

BTC tutucuları disiplinli kalıyor

Beklenenin bilakis, ortalama bir Bitcoin hodler’ının kitlesel kar elde etmesi şimdi başlamadı. Glassnode’un zincir içi dataları, son fiyat artışlarına karşın BTC arzının yaşlanmaya devam etmesiyle bunu doğruluyor. Cüzdanlarda beş yıl yahut daha uzun müddettir atıl durumda olan kripto paralar, genel arzın yüzdesi olarak bu hafta sonu tüm vakitlerin en yüksek düzeyi olan %27,85’e ulaştı.

Klâsik olarak atıl durumda olan BTC’nin ‘büyük ve eski zulaları’ olan biriktirilmiş yahut kayıp kripto paraların ölçüsü da son beş yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Bu ortada, daha düşük vakit dilimlerinde, son 24 saatte faal olan arz ölçüsü aslında 29 Ocak’ta bir ayın en düşük düzeyine ulaştı. Buna karşın, CryptoQuant’ın aşağıdaki dataları, bilhassa yeni yatırımcılar ortasında piyasa ruhuna süratle bir ‘açgözlülük’ girdiğini söylüyor.

Kasım 2021’den sonra en yüksek düzey

Potansiyel patlama tepelerini ve irrasyonel piyasa tabanlarını belirlemek için hassaslığı beş kategoriye ayıran Endeks, şu anda normalleştirilmiş ölçeğinde 55/100 olarak ölçüyor. Hâlâ uç noktalarından uzak olsa da bu puan, Endeksin Mart 2022’den bu yana ‘açgözlülük’ bölgesine birinci seyahatini ve Bitcoin’in Kasım 2021’deki tüm vakitlerin en yüksek düzeylerinden bu yana en yüksek düzeyini işaret ediyor.

1 Ocak 2023’te 26/100 ölçüldü – en son okumanın yarısından az. Bununla birlikte, Fear & Greed tarafından ölçüldüğü formuyla hassaslık, artık hem FTX hem de Terra LUNA erimesinden kaynaklanan kayıpları sildi.

CryptoQuant müellifi, temkinli bir reaksiyonla, piyasaya yeni girenler ortasındaki hassaslığın, BTC/USD paritesinin neredeyse her gün tüm vakitlerin en yüksek düzeylerini gördüğü 2021’in başlarındaki atmosferi yansıttığı konusunda uyardı.

Harcanan çıktı kar oranı (SOPR) metriğine atıfta bulunan bir blog yazısı, ‘Bitcoin kısa vadeli zincir üstü katılımcılarından (kısa vadeli SOPR) gelen duyarlılık Ocak 2021’den bu yana en açgözlü düzeye ulaştı.’ Başka kullanımlarının yanı sıra SOPR, Bitcoin yatırımcılarının kara girdikten sonra ne vakit satış yapmaya daha meyilli olabileceğine dair fikir veriyor.

BTC ve kripto paraların fiyatlarını etkileyebilecek gelişmeler

31 Ocak Salı

  • 18.00 = ABD Conference Board (CB) Tüketici İtimadı = Beklenen: 109.0 / Evvelki: 108.3

1 Şubat Çarşamba

  • 13.00 = TÜFE yıllık Beklenen: %9.1 / Evvelki: %9.2
  • 16:15 = ADP Tarım Dışı İstihdam Değişimleri kararları Beklenen: 170.000 / Evvelki: 235.000
  • 16:45 = Avrupa Merkez Bankası Basın Toplantısı
  • 22:00 = ABD Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) açıklamaları
  • 22:00 = Fed Faiz Oranı hakkında karar (Beklenti: 25 Baz Puan artışı)
  • 22:30 = FED Lideri Jerome Powell basın açıklaması

2 Şubat Perşembe

  • 15:00 = Birleşik Krallık Faiz Oranı Kararı
  • 16:15 = Euro Bölgesi Faiz Oranı Kararı
  • 16:30 = ABD İşsizlik Müracaatları, Beklenti: 200.000 / Evvelki: 186.000
  • 16:45 = Avrupa Merkez Bankası Basın Toplantısı
  • 18:15/21:30 = Avrupa Merkez Bankası Lideri Lagarde konuşacak

3 Şubat Cuma

  • 16:30 = ABD Tarım Dışı İstihdamları, Beklenti:185.000 / Evvelki: 223.000
  • 16:30 = ABD İşsizlik Oranı, Beklenti: %3.6 / Evvelki: %3.5

Kripto Koin’in Haberi