Bir Axios raporuna nazaran, Bitcoin borsası Gemini, New York Mali Hizmetler Departmanı (NYDFS) tarafından Gemini Earn programının Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) tarafından sigortalandığı sav edilen yanlış argümanlarda bulunduğu için soruşturuluyor.

Bitcoin borsası soruşturma altında!

FTX’in çöküşünün akabinde, Aralık 2022’de getiri getiren Gemini Earn programı sunmak için Gemini ile iştirak kuran kripto kredi platformu Genesis Küresel Capital, FTX ve Alameda Research’e yatırım yaptığını belirtmiş ve akabinde Earn programı için para çekme süreçlerini askıya almıştı. Ortadan geçen mühlet boyunca Gemini’nin Earn programı yatırımcılarına yatırımlarının inançlı olduğu konusunda garanti verdiği bildirildi. Fakat Genesis para çekme süreçlerini durdurduktan sonra Gemini de Earn hesaplarından para çekme süreçlerini askıya aldı.

Kripto para piyasası geçen yıl patladığında, Gemini Earn müşterileri şirkete varlıklarının inançta olup olmadığını tekraren sordu. Axios raporunda, Gemini’nin Axios tarafından incelenen birtakım karşılıklarının Federal Mevduat Sigorta Şirketi ile irtibatları vurguladığı belirtildi.

Yanlış beyanın müeyyidesi var

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, bu ayın başlarında SEC, Earn programları aracılığıyla kayıt dışı menkul değerler sundukları için Gemini ve Genesis’e karşı şikayette bulundu. Geçen hafta, hukuk firması Pomerantz, yanlış vaatler ve yanlış beyanlarda bulunarak Earn yatırımcılarını dolandırmaktan Gemini’ye toplu dava açtı.

Bildirildiğine nazaran Bitcoin borsası Gemini, elindeki Gemini Dollar (GUSD) varlıklarının güvenliğini soran bir yatırımcıya, “GUSD’nizi geri almak için Gemini tarafından tutulan tüm itibari para birimleri, ortak finansal kurumlarımız tarafından güvenli bir hesapta tutuluyor ve FDIC sigortası için uygun,” dedi. Axios raporları, “Federal yasa kimsenin sigortasız bir ürünün FDIC sigortalı olduğunu ima etmesini veya mevduat sigortasının kapsamını ve şeklini bilerek yanlış beyan etmesini yasaklar,” diyor.

Bu durum neden kıymetli?

Müşteriler, hesaplarının devlet kurumu tarafından sigortalandığına inandıklarını söylüyor. Lakin değillerdi. Biraz maliyetli bir baş karışıklığıydı. Yaklaşık 340.000 Earn müşterisi şu anda platformda yaklaşık 1 milyar dolar pahasında donmuş varlığa sahip. Onu geri alıp alamayacakları bilinmeyen.

GMI’nin ortağı, Genesis isimli bir kripto borç veren, artık iflas etti. Ve her iki şirket de, Earn yoluyla kayıtlı olmayan menkul değerler sunduğu için Menkul Değerler ve Borsa Komitesi soruşturmasıyla karşı karşıya. Axios, Gemini’yi düzenleyen New York Eyaleti ajansının firmayı araştırdığını söylüyor. Bir ajans sözcüsü, devam eden soruşturmalar hakkında yorum yapamayacaklarını söyledi.

Kripto Koin’in Haberi