Dün ABD’de haftalık işsizlik müracaatları beklentiler dahilinde 239 bin olarak gerçekleşirken istihdamın hâlâ güçlü kaldığını gösterdi. Philadelphia Fed İmalat Endeksi ise beklentilerin üzerinde 12 puana çıkarken Ağustos 2022’den bu yana birinci kez yükselmiş oldu.

ABD 10 yıllık tahvil faizi 2008’den bu yana en yüksek düzeyine tırmanırken %4,33 direncini zorlamakta. Bu düzeyin kırılması halinde yükseliş eğiliminin devamı beklenebilecekken %5,20 düzeyine hakikat bir yol izlenebilir. Lakin birinci etapta bu seviyeyi kıramadı ve bu sabah prestijiyle kâr satışı yaşanıyor.

Dolar endeksinin kritik direnç bölgesi olan 103,40 düzeyini kırıp kıramayacağı, doların global bazda daha fazla güç kazanıp kazanmayacağını göstermesi açısından kıymetli. Lakin enflasyonist ortamda faiz baskısı ile birlikte üst taraflı eğilim devam edebilir.

Dün Euro Bölgesi’nde ticaret istikrarı Haziran ayında 23 milyar euro fazla verdi. 2022 Mart ayında temerrüde düşmesi ile gündeme gelen Çin’in emlak dalında en büyük ikinci şirketi China Evergrande Group, bugün New York’ta iflas mahkemesinde alacaklılardan korunma müracaatında bulundu. Şirketin borçluluk seviyesinin yaklaşık 300 milyar dolar olduğu düşünülürse bu durum Çin büyümesi üzerinde baskı yaratacağından global borsalarda da satış eğilimi artabilir.

Global borsalar hem büyüme tasaları hem faiz baskısı nedeniyle düşüşüne devam ediyor.

Petrol fiyatlarında da global büyüme tesiriyle satışlar yaşandı.

ABD 10 yıllık tahvil faizi ve dolar endeksindeki yükseliş altın ve gümüşü aşağı çekmeye devam ediyor.

Bugün sabah saatlerinde İngiltere’den gelen perakende satışlar verisi beklentilerin altında %0,6 azalırken sterlinde de paha kayıplarının hızlandığını izliyoruz.

Euro Bölgesi’nde ise enflasyon bilgileri ön planda olacak. TÜFE’nin aylık bazda %0,1 azalması beklenirken, yıllık bazda ise %5,5’ten %5,3’e gerileyeceği varsayım edilmekte. Çekirdek TÜFE’nin de aylık bazda emsal formda %0,1 azalması beklenirken, yıllık çekirdek TÜFE’de beklenti %5.,’te oluşmakta. Euro Bölgesi’nde enflasyonist baskının devam etmesiyle birlikte faiz baskısının daha da artması beklenebilir.

Kaynak: Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı

Investing TR’nin Haberi