Bakanlıktan yapılan açıklamaya nazaran Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, NATO İnovasyon Fonunun ülkemizin derin teknoloji start-up’ları için büyük bir fırsat olduğunu, fonun yalnızca uzun periyotlu yatırım dayanağı değil birebir vakitte NATO ve Müttefik Ülkelerin pazarlarına erişim imkânı sağlayacağını tabir etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı, Türkiye’nin dahil olduğu 23 NATO müttefikinin finansal taahhütleri ve ağır çalışmaları sonucunda kurulan NATO İnovasyon Fonu, Vilnius Zirvesi’nde kamuoyuna duyurulmuştu.

Avrupa’nın en büyük derin teknoloji fonu

İttifakın 1 milyar vatandaşının güvenliğini muhafazaya hizmet edecek teknolojilere finansman sağlayacak 1 milyar euro büyüklüğündeki fon, tıpkı vakitte Avrupa’nın en büyük derin teknoloji fonu olma özelliğini taşıyor.

NATO İnovasyon Fonu, müttefiklerin inovasyon ekosistemlerinin güçlendirilmesinde, derin teknolojiler alanındaki finansman gereksiniminin karşılanmasında, geliştirilen teknolojilerin kullanımına sunulmasında aktif rol oynayacak.

Yapay zeka kritik değere sahip

Nato İnovasyon Fonu, ittifakın güvenliğinde kritik ehemmiyete haiz yapay zeka, büyük data, otonom sistemler, yeni gereçler ve ileri imalat, kuantum üzere kritik teknolojileri geliştiren start-up’lara ve bu teknolojileri destekleyen teşebbüs sermayesi fonlarına yatırım yapacak. Türkiye, fona finansman sağlayan 23 müttefik ülke içerisinde değerli bir yere sahip.

Fonun altıncı büyük ortağı

24 Temmuz 2023 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Cumhuriyeti ismine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının NATO İnovasyon Fonuna katılmasına karar verildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, NATO İnovasyon Fonuna 15 yıl boyunca yaklaşık 45 milyon euro finansman sağlayarak 23 ülke içerisinde fonun altıncı büyük ortağı olacak.

Bakanlık, fonun performans ve yatırımlarının izlenmesinden ve Türkiye’deki yatırım fırsatlarının fona sunulmasına kadar birçok alandan sorumlu olacak.

Çığır açıcı teknolojilerin geliştirilmesinde belirleyici

NATO İnovasyon Fonu, Kuzey Atlantik Savunma İnovasyon Hızlandırıcısı (DIANA) ile birlikte NATO’nun teknolojik üstünlüğünün korunması ve sivil ve askeri emellerle kullanılabilecek çığır açıcı teknolojilerin geliştirilmesinde belirleyici olacak.

Hibya Haber Ajansı

Investing TR’nin Haberi