Investing.com – Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam raporu ve Çarşamba günü paylaşılacak Fed Haziran ayı toplantı tutanakları, tatilden ötürü kısalan haftanın en değerli gelişmeleri olacak. Pay senedi piyasaları yılın birinci altı ayındaki güçlü kazanımların akabinde ikinci yarıya rüzgar üzere giriyor. Avustralya Merkez Bankası son faiz kararını verirken Çin’den gelecek PMI verilerinin, daha fazla teşvik önlemine duyulan ihtiyacın altını çizmesi bekleniyor.

1. Tarım dışı istihdam

Cuma günkü ABD istihdam raporu ana gündem maddesi olacak ve ekonomistler, ekonominin Haziran ayında 200.000 istihdam yaratmasını bekliyor.

Mayıs ayında ekonomi, 339.000 ile tahminlerin çok üzerinde istihdam yaratmış ancak işsizlik oranının son yedi ayın en yüksek seviyesi olan %3,7’ye yükselmesi, iş gücü piyasası şartlarının hafiflediğini göstermişti.

İş gücü piyasasının güçlenmeye devam ettiğine dair işaretler, bu yıl piyasaların canlanmasına yardımcı olacak bir görüşün altını çizebilir: Fed’in agresif sıkılaştırmasına rağmen ABD ekonomisinin ciddi bir resesyondan kaçınabileceği.

Schwab Asset Management’ın icra şurası lideri ve baş yatırım yetkilisi Omar Aguilar, Reuters’a verdiği demeçte, “İş gücü piyasası muhtemelen piyasa açısından ve ayrıca para politikası açısından neler olabileceği konusunda büyük bir katalizör olduğunu kanıtlayacak.” dedi.

Cuma günkü istihdam raporu öncesinde piyasalar, ADP, JOLTS iş ilanları ve haftalık işsizlik müracaatları ile iş gücü piyasasının öbür alanlarına ait güncellemeler alacak.

2. Fed tutanakları

Fed Çarşamba günü, üst üste 10 faiz artırımının akabinde faizleri sabit tuttuğu lakin biri Temmuz ayında olmak üzere bu yıl iki artırımın daha yapılacağını belirttiği 13-14 Haziran toplantısının tutanaklarını yayımlayacak.

Cuma günü ABD merkez bankası tarafından yakından takip edilen bir enflasyon göstergesi, fiyat baskılarının azaldığını göstererek Fed’in faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaşmış olabileceği umutlarını destekledi.

Tutanaklar yatırımcılara; Fed Başkanı Jerome Powell‘ın, politik sıkılaştırma konusunda çok az şey yapmak ile çok ileri gitmek ortasında giderek daha istikrarlı bir risk istikrarı olduğunu söylediği tartışmalar hakkında daha fazla fikir verecektir.

Powell geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı açıklamalarda, Fed siyaset yapıcılarının “büyük bir çoğunluğunun”, yıl sonuna kadar en az iki kere daha faiz artırımına gidilmesini beklediğini yineledi.

3. İkinci yarı başlıyor

ABD borsası 2023 yılının birinci yarısında bankacılık kesimindeki krize ve resesyon ihtimaline ait dehşetlere karşın yükselişe geçti.

S&P 500 yılbaşından bu yana %15,9 yükselirken teknoloji yüklü Nasdaq Composite %31,7 bedel kazanarak son 40 yılın en büyük birinci yarı artışını kaydetti.

Edward Jones’un kıdemli yatırım stratejisti Mona Mahajan, Reuters’e yaptığı açıklamada, “Bu yılın ilk yarısında oldukça dirençli bir piyasa gördük.” dedi.

Yatırımcılar, yılın birinci yarısındaki güçlü kazanımların yılın ikinci yarısına girerken piyasalara bir kuyruk rüzgarı vereceğini umuyor lakin bu ay piyasayı hareketlendiren birkaç olay olacak: Cuma günkü istihdam raporu, akabinde ikinci çeyrek kar döneminin başlangıcı ve Fed’in 26 Temmuz’daki bir sonraki siyaset kararından evvel önümüzdeki hafta gelecek değerli bir enflasyon raporu.

4. RBA kararı

Avustralya Merkez Bankası (RBA), Salı günü toplantı yapacak ve Temmuz ayı siyasetini açıklayacak. Piyasalar, %4,1 olan nakit oranını daha da yükseltip yükseltmeyeceği ya da şu ana kadarki sıkılaştırmanın nasıl işlediğini görmek için duraklayıp durmayacağı konusunda emin değil.

RBA, talebi azaltmak ve çok yüksek enflasyonu frenlemek hedefiyle geçtiğimiz yıl faiz oranlarını 400 baz puan üzere büyük bir oranda arttırdı.

Enflasyonun Mayıs ayında keskin bir halde yavaşlayarak son 13 yılın en düşük düzeyine gerilediğini gösteren bilgilerden bir gün sonra, geçtiğimiz Perşembe günü gelen perakende satışlar, yeni bir faiz artışı için bir ölçü takviye sağladı.

Bundan evvel ise faiz artırımı kararının “hassas dengede” olduğunu gösteren Haziran toplantısının, şaşırtan derecede güvercin tutanaklarının akabinde ay ortasında açıklanan istihdam raporu, artırım bahislerini yükseltmişti.

5. Çin’in fabrika PMI dataları

Çin’de COVID-19 sonrası ekonomik toparlanma duraklarken imalat bölümünün gücüne ait bir güncelleme sağlayacak olan Caixin satın alma yöneticileri endeksi verisi Pazartesi günü açıklanacak.

Dataların hem yurt içi hem de yurt dışındaki zayıf talep nedeniyle daha fazla teşvik tedbirine duyulan muhtaçlığın altını çizmesi ve zayıflayan para ünitesini desteklemesi bekleniyor.

Yuan bu yıl dolar karşısında yaklaşık %5 bedel kaybederek en berbat performans gösteren Asya para ünitelerinden biri haline geldi.

ABD ve Çin’in tahvil getirileri ortasındaki farkın artması ve para siyasetindeki ayrışmanın büyümesi, yuan üzerinde baskı yarattı.

–Bu haberde Reuters’ın katkısı bulunmaktadır.

Investing TR’nin Haberi