Mısır, “hukuk dışı uygulamalarla mücadele” hedefiyle tüm Sudanlıların ülkeye girişinde vize zaruriliği getirdi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, yaptığı yazılı açıklamada Kahire idaresinin, tüm Sudan vatandaşlarının ülkeye girişi için vize almalarını zarurî kıldığını duyurdu.

Kararın Sudanlıların ülkeye gelişini engellemek maksadıyla alınmadığının altını çizen Ebu Zeyd, kararın ülkelerindeki krizin üzerinden 50 günden fazla müddet geçmesinin ardından Sudanlıların Mısır’a girişlerini sistemli hale getirmek için alındığını kaydetti.

Mısırda 5 milyon Sudanlı bulunuyor

Mısır’ın, ülkelerindeki krizin başladığı günden bu yana 200 bin Sudanlıyı kabul ettiğini anlatan Ebu Zeyd, kriz öncesinde de Mısır’da 5 milyona yakın Sudanlının bulunduğuna dikkati çekti.

Son dönemde Sudan tarafında Mısır’a giriş için uydurma vizeler düzenlendiği, para kazanmak emeliyle yasa dışı uygulamalara başvurulduğunu kaydeden Ebu Zeyd, Sudan tarafındaki kimi kişi ve çetelerin ülkeye girmek isteyen vatandaşların gereksinimlerini ve Kahire idaresinin güzel niyetini suistimal ettiklerini belirtti.

Ebu Zeyd, bu gelişmeler nedeniyle Mısır makamlarının “hukuk dışı uygulamalarla mücadele” için vize prosedürlerini yine düzenlediği bilgisini paylaştı.

Mısır, daha evvel Sudanlı bayan, çocuk ve 50 yaş üzeri erkeklerin ülkeye vizesiz girişine müsaade veriyordu.

Sudan ordusu, bir vakitler desteklediği fakat bağımsız ve paralel ordu üzere davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü Süratli Takviye Kuvvetlerinin (HDK), 2 yıl içinde büsbütün orduya entegresini istemişti. HDK’nin ise sivil bir hükümetin akabinde yaklaşık 10 yıla yayılan süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan kelam savaşı ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar ortasında başşehir Hartum ve çeşitli kentlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.

Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ), Sudan’da devam eden çatışmalar nedeniyle 850 kişinin ömrünü yitirdiğini, 5 bin 500 kişinin yaralandığını bildirmişti.

Dünya Gazetesi’nin Haberi