Investing.com – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden seçilmesinden bu yana Dolar/TL tek bir yönde ilerliyor: yokuş aşağı. Cumhurbaşkanı önceki ekonomi danışmanlarını değiştirdikten ve Mehmet Şimşek’i yeni Maliye Bakanı olarak atadıktan sonra bile bu durum değişmedi.

Geçtiğimiz yıllarda, Cumhurbaşkanı Erdoğan enflasyonla düşük faiz oranlarıyla çaba etme yaklaşımında kendisini takip edecek birini Şahap Kavcıoğlu’nda bulana kadar Merkez Bankası liderleri birkaç kere değişti.

Bu siyasete bağlı olarak, enflasyon artarken lira giderek daha fazla kıymet kaybetti. Bu siyasetin savunucular GSYİH-borç oranının giderek düştüğünü ve ihracatın arttığını, her ikisinin de iktisadın canlanmasına takviye olacağını argüman ediyor. Buna ek olarak, Rusya ve Çin ile ticaret mutabakatları giderek daha fazla ruble ve yuan üzerinden yapıldığından Türkiye dolardan giderek uzaklaşıyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan son kararname, uygulanan para politikası sonucunda ülkenin döviz rezervlerinin neredeyse tamamen tükenmesinin ardından Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun bu misyona devam etmeyeceğini ortaya koydu.

Kavcıoğlu’ndan boşalan başkanlık koltuğunu ilk kez bir kadın, Hafize Gaye Erkan devralacak. Kendisi Goldman Sachs’tan (NYSE:GS) First Republic Bank ‘ın (OTC:FRCB) eş CEO’luğuna uzanan bir bankacılık mesleğine sahip.

Bu karar piyasayı öylesine sarsmış görünüyor ki, Türk lirası tüm vakitlerin en düşük düzeyine geriledi. Zira para siyaseti yaklaşımının değişeceği ve faiz oranlarının yükseleceğine dair umutlar, Erdoğan’ın bu pozisyonu doldurmak için seçtiği kişinin iflas etmiş bir bankanın yöneticisi olmasıyla yıkılmış gibi görünüyor.

Kavcıoğlu’nun Mart 2021’de göreve gelmesinden ve Cumhurbaşkanı’nın buyruğuyla faiz oranlarını yüzde 19’dan yüzde 8,5’e düşürmesinden evvel birkaç başkan değişikliği olduğu için, Erdoğan’ın neden TCMB’nin başındaki ismi değiştirmeyi seçtiği sorgulanmaya devam ediyor. Kavcıoğlu’nun selefleri, Cumhurbaşkanı’nın para siyaseti fikirlerini takip etmek istemedikleri için misyonlarından alınmıştı.

Kavcıoğlu’nun da artık temsil edebileceği sınırlara ulaşmış olması mümkün. Erkan’ın faiz oranlarını yükseltmek ve ekonomiyi resesyona itmek için kâfi hareket alanına sahip olup olmayacağı kuşkulu. Medley Küresel Advisors’ın ürün geliştirme müdürü Nick Stadtmiller, Erkan’ın bu misyonda iki ay bile kalamayacağını düşünüyor.

Investing TR’nin Haberi