Emre ERGÜL

Avrupa, tarihinin en sıcak ilkbaharını atlatan ve 2022’den sonraki en kurak ikinci yılını yaşayan İspanya yüzünden teyakkuza geçti. Göllerin kuruduğu, tarımın yapılamaz hale geldiği ülkedeki durumu daha âlâ anlamak için şu üç açıklamaya bakalım:

– İspanya Meteoroloji Müdürlüğü Aemet’in Sözcüsü Ruben Del Compo: “2022’de kaydedilen yüzey suyu sıcaklıkları, 1940’tan bu yana en yüksek seviyede.”

– Katalan Su Ajansı Lideri Samuel Reyes: “Son 100 yıldaki en kötü dönemi geçiriyoruz.”

-Çiftçiler birliği COAG: “İspanyol tarım arazilerinin yüzde 60’ı geri dönüşü olmayan hasara neden olan yağış eksikliği çekiyor.” Kabus şimdi bitmedi… Zira Aemet’in sözcüsüne nazaran, yaz ayları da “aşırı derecede sıcak” ve “kurak” geçecek. Geçen yılki yaz yangınlarında 306 bin hektar alan yanmıştı. Bu yıl durumun daha makus olmasından korkuluyor.

Avrupa, İspanya’nın bilhassa güneyini kavuran sıcaklıkları yakından takip ediyor, zira ülke Avrupa’nın 1 numaralı meyve-sebze üreticisiydi… Fakat ülkedeki su rezervleri 8 Haziran itibariyle yüzde 47’e düşmüş durumda…

Çiftçilere mali takviye

Euronews’a nazaran, İspanya’nın en kıymetli tarım bölgesi olan Endülüs’te durum çok daha makûs. Guadalquivir Irmağı Havzası kapasitesinin yüzde 24.8’inde ve bölgedeki çiftçilerin sulama için ayırdıkları su birtakım durumlarda yüzde 90’a varan oranlarda kesildi.

İspanyol hükümeti geçen ay kentsel suyun yine kullanımı için finansman ve kurakla uğraş eden çiftçilere daha fazla yardım da dahil olmak üzere 2.4 milyar dolar bedelinde müdahale tedbirlerini açıkladı. Bunun 784 milyon eurosu ülkedeki 890 bin çiftçiye dağıtılacak. Bu da yetmedi, Madrid hükümeti Avrupa Komisyonu’na çiftçilerine mali takviye vermesi için başvurdu.

İspanya, geçen yıl yaşanan kuraklık için Avrupa Birliği Ortak Tarım Siyaset Kurumu’ndan 64.5 milyon euro almıştı. Avrupa, İspanya yüzünden kıtlık alarmı verirken; en çok endişeye kapılan ülke, İspanya’dan domates, biber, salatalık, marul, brokoli ve narenciye alan İngiltere oldu. Durumu özetleyen Guardian gazetesinin attığı manşet oldu: “İngiltere ve İspanya’da hava şartları mahsulleri vururken, daha fazla meyve ve zerzevat kıtlığı yaşanacak.

Dünya Gazetesi’nin Haberi