Investing.com – Yatırımcılar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan‘ın yeni seçilen hükümetinin daha ortodoks bir para politikasına yönelmesi için pozisyon alırken Türk lirası Çarşamba günü ABD doları karşısında rekor seviyeye geriledi.

Dolar/TL %7,2 artışla 23,0892’den süreç görürken parite bu seansın başlarında, rekor düzey olan 23,2743’ün hemen altında yer aldı.

Erdoğan, hafta sonu yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki zaferinden kısa bir süre sonra Mehmet Şimşek‘i maliye bakanı olarak atadı.

Piyasa tarafından bu atama, lirayı keskin bir biçimde düşüren yüksek enflasyon karşısında alışılmışın dışında faiz indirimlerini geride bırakarak daha ortodoks para siyasetlerine dönüş sinyali olarak algılandı.

Fakat bu durum, liranın aleyhine olacak biçimde enflasyonda ani bir sıçramaya yol açabilir.

Türkiye’nin yıllık enflasyonu, büyük ölçüde hükümetin doğal gazı fiyatsız olarak sağlaması nedeniyle Mayıs ayında %39,59’a düştü. Hükümet mali durumunu yeniden inşa etmeye çalışırken bu politika yakında değişebilir.

Geçen hafta açıklanan veriler, Merkez Bankası net döviz rezervlerinin 26 Mayıs’ta eksi 4,4 milyar dolar ile kayıtlardaki en düşük düzeyine gerilediğini gösterdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kabine değişikliğinin akabinde Goldman Sachs, daha evvel 22 olan Türk lirası varsayımını revize ederek 12 ay içinde dolar karşısında 28 TL’ye varmasını beklediğini açıkladı.

Fakat yatırım bankası, paritenin 28 düzeyine bir yıl evvelki varsayımından daha erken ulaşabileceğini düşünüyor.

Çarşamba günü yayımladıkları bir notta banka analistleri, “Bu tahmin enflasyon farklarını ve lira üzerindeki dış baskıları yansıtıyor ve aynı zamanda yumuşak bir değer kaybı hızını varsayıyor. Ancak…kurun 12 aylık tahminimize daha erken ulaşılabileceğini düşünüyoruz.” diye yazdı.

Investing TR’nin Haberi