Türk lirasının dolar karşısında gece saatlerinde Asya piyasalarında başlayan düşüşü, sabah piyasaların açılmasıyla bir arada hızlanarak devam etti.

Dün 21,57 düzeyinden kapanan dolar/TL, bugün en yüksek 23,2269 ile tarihi doruğunu gördü. Böylelikle bir günlük artış oranı yüzde 7 düzeyinin üzerine çıkmış oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın, yeni Kabine’de Hazine ve Maliye Bakanı olarak Mehmet Şimşek‘i atamasının ardından daha ortodoks para politikasına dönüş ve piyasalara müdahalenin azalacağı beklentileri ile USD/TRY hafta başından bu yana yükseliş gösteriyor. Haftanın ilk iki günü sınırlı kalan yükseliş, bugün özellikle Japonya’dan geldiği düşünülen satışlarla suratını artırdı. Japon ferdi yatırımcıların bugün erken saatlerde TL’deki zayıflamaya karşı “stop-loss” yapmış olabilecekleri belirtiliyor.

Seçim sonuçlarının akabinde yabancı yatırım kuruluşlarından dolar/TL kestirimleri geldi.

Commerzbank  yıl sonu dolar/TL varsayımını 20 düzeyinden 25’e yükseltirken 2024 yıl sonu beklentisini 30 olarak açıkladı. Goldman Sachs analistleri üç, altı ve 12 aylık devirler için dolar/TL varsayımlarını kur üzerindeki baskılara atıf yaparak üst istikametli revize etti.

Dinamik Yatırım Baş Ekonomisti Enver Erkan, görüşünü şöyle lisana getirdi:

Tacirler Yatırım Araştırma Direktörü Kadirhan Öztürk, dolar/TL kurundaki hareketlilik ile ilgili olarak “Beklenilen son geliyor.” yorumunu yaptı.

Kadirhan Öztürk, dolar/TL kurundaki yükselişi çok olumlu karşıladığını belirterek dış ticaret açığının sürdürülemez düzeylerde bulunduğuna ve turizm dönemi öncesi pahalı TL’nin, Türkiye tercihini azalttığına dikkat çekti.

Öztürk, kurdaki hareket ile ilgili olarak “İhracatçılar da bir nefes alacak. Hareketin ihracatçılara asıl yansıması 3.çeyrekte olacak. İhracatçılar biraz olsun kendilerine gelebilecekler.” diye konuştu.

Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olmasıyla birlikte TCMB başkanlığı için de isimler konuşulmaya başlandı. ABD’de finans alanında çalışmaları bulunan Hafize Gaye Erken, Türkiye’ye gelerek Şimşek ile bir görüşme yaptı.

Bugün toplanacak TBMM Genel Şurasında, lider seçiminin akabinde yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyesi bakanların da yemin etmesi bekleniyor. Yeminin akabinde Şimşek’in, TCMB başkanlığında bir değişikliğe gidebileceği konuşuluyor. Böyle bir durumda Merkez Bankasının, 22 Haziran’da yapılacak toplantıyı beklemeden, bir faiz artırımına gitmesi de analistler tarafından konuşulmaya başlandı.

JPMorgan ekonomistlerine nazaran TCMB Para Siyaseti Konseyinin 22 Haziran’da yapılacak toplantıda politika faizini halihazırdaki yüzde 8,5’ten yüzde 25’e yükseltmesi olasılıklar ortasında.

TCMB brüt rezervleri, yılbaşından bu yana 26,4 milyar dolar düşüş gösterdi. Net rezervler ise son iki haftadır eksi bölgede açıklanıyor.

Foreks Haber Merkezi

Investing TR’nin Haberi