TÜİK’in bilgilerine nazaran geçen yıl 1 milyon 269 bin 912 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Aralık ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların yüzde 6,4’ünü traktörler oluşturdu. Yeniden aralık ayında trafiğe kaydı yapılan traktör sayısı bir evvelki aya nazaran yüzde 12 arttı. Geçen yılın birebir ayına nazaran trafiğe kaydı yapılan traktör sayısı yüzde 26,3 artarken aralık sonu prestijiyle trafiğe kayıtlı taşıtların yüzde 7,9’unu traktör oluşturdu. Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği’nin (TARMAKBİR) açıklamasına nazaran Türkiye’de 2022 yılında 66.943 adet traktörün (2021 ve 2022 model) trafiğe tescili gerçekleşti.

2022 yılı sonuçlarına nazaran Türkiye, tekrar Avrupa’da en çok traktörün satıldığı ülke olurken, ikinci sırada 35.687 adetle Fransa ve üçüncü sırada 30.331 adetle Almanya yer aldı. Bununla birlikte pazar büyüklükleri adetsel değil de kıymet bazında incelendiğinde AB ortalaması Türkiye’nin yaklaşık 2,5 katı.

Tarım ekipman maliyeti çiftçiyi zorluyor

Tarım kesiti yatırımları içinde traktör ve tarım araçları değerli bir yer tutuyor. Bugün muhtaçlığa nazaran traktör ve ekipmanların tamamlanma maliyetinin 3 milyon lira civarında olduğu belirtiliyor. Fakat enflasyon ve döviz kurundaki artışlardan tüm araçlarda olduğu üzere traktörler de nasibini almış durumda.

Piyasada en çok ilgi gören markanın sıfır fiyatları 400 bin lira civarından başlıyor.

Tarım araçlarında son yıllarda çarpıcı bir fiyat artışı kelam konusu. 2019’da ortalama bir modelin fiyatı 120 bin lirayken bugün birebir modelin fiyatı 600 bin lira civarında. En çok fiyat artışının ise 2022 yılında yaşandığı görülüyor. Fiyatların her ay hatta vakit zaman ayda birkaç sefer güncellendiği geçen yıl yüzde 60 civarı fiyat artışı yaşandı.

Ve bu fiyat artışları traktör ve öbür ekipmanlarda stokçuluğu gündeme getirdi. Savlara nazaran traktörlerin kıymetli bir kısmını ortacılar satın alıyor. Traktörlerin rant aracı haline geldiği belirtilirken bayilerde traktör olmadığı söyleniyor. Kimi ortacılar tarafından satın alınıp depolarda tutulan traktör ve ekipmanlar, fiyatları arttıkça yüksek karlarla elden çıkarılıyor. Argümanlara nazaran bahçeleri traktör ve tarım makinalarıyla dolduranlar bulunuyor.

Öteki yandan işin bir öteki boyutu çiftçi tarafında yaşanıyor.

Banka kredisiyle traktör alan çiftçi borcunu ödedikten sonra ikinci elde traktörünü satıp toplu para alıyor. Sonra tekrar krediyle traktör alıyor.

Üretimden kazanamayan yahut ziyan eden çiftçinin hayatını idame ettirmek için bu yola başvurduğu belirtiliyor.

Dünya Gazetesi’nin Haberi