Güneş DOĞDU SOYLU

Gaziantep iktisadının lokomotifinin ihracat ve ihracata yönelik üretimler olduğunu, bu nedenle global gelişmelerin kent iktisadını direkt etkilediğini bildiren Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Lideri Tuncay Yıldırım, ihracattaki sıkıntıların tahliline odaklanmanın değerini vurguladı. GTO Lideri Yıldırım, ihracatta niceliğin değil niteliğin kıymetli olduğuna vurgu yaptı. Kent iktisadına dair konuşan GTO Lideri Tuncay Yıldırım projeleri hakkında DÜNYA’ya özel açıklamalarda bulundu.

“Haksız rekabet olmaması için çalışıyoruz”

Suriyeli firmalar ile Türk firmalar ortasında haksız rekabete sebep olacak rastgele bir uygulama olmaması için çalıştıklarını söz eden Lider Yıldırım, savaştan evvel GTO’ya kayıtlı 14 Suriyeli firma var iken artık bu sayının 3 bin 200 olduğunu söyledi.

“Gaziantep dün sanayi kenti olmadı” diyen Lider Yıldırım, muvaffakiyetlerinin tarihi İpek Yolu üzerindeki kentin esaslı ticaret kültürüne, Antep Savunması’nda İmalat-ı Harbiye Fabrikası’nda kendi cephanesini üreten Tüfekçi Yusuf ’a dayanmakta olduğunu tabir etti. Yıldırım, “Gaziantep 100 yıldır sanayi kentidir, kendi girişimcisi, kendi sermayesi, kendi emekçileri ile beraber 100 yıllar boyunca da sanayi kenti olmaya ve küresel ekonomide başarılara imza atmaya devam edecektir” dedi.

Amaç kilo başına ihracat kıymetini artırmak

Gaziantep’te ihracatta artık niteliğe odaklanarak gayelerinin kilo başı ihracat pahasını yükseltmek üzerine belirlenmesi gerektiğini söyleyen Lider Yıldırım, “2022 yılında başta Avrupa olmak üzere ana ihracat pazarlarımızdaki daralmanın olumsuz tesirlerini biz de hissettik. Bunun yanında Rusya – Ukrayna savaşının devam eden tesirleri, mevcut enflasyonist ortam, finansmana erişimde yaşanan kahırlar üzere birçok sıkıntıyla gayret ettiğimiz bir yıl geçirdik, işletmelerimizin verimliliği ve kârlılığı düştü.

Tüm bu aksiliklere karşın ihracatımızı yüzde 4,3 artırarak 10,5 milyar dolara taşıdık. Halâ dış ticaret fazlası vermeye devam ediyoruz. Şayet bu ihracat performansını artırarak devam ettirmek istiyorsak eğri oturup gerçek konuşmalı, büyümenin temeline koyduğumuz ihracattaki problemlerin tahliline odaklanmalıyız. Şu an ihracat sayılarımız niteliği değil niceliği söz ediyor.

Yüksek ihracat sayıları düşük TL kaynaklı olup, ihracatçının kâr marjları ve satış ölçüleri düşmüş durumda. 2023 yılında ihracat gayemiz şu kadar milyar dolar diyebilir ve gayesi tutturabiliriz de… Lakin bu yalnızca ihracatı niceliksel olarak tanımlar. Kârsızlığı, düşük kilo başı ihracat bedelini, düşen rekabet gücünü, Pazar riskini söz eder. Bizim niteliğe odaklanarak gayemizi kilo başı ihracat kıymetini yükseltmek üzerine belirlememiz gerekir” tabirlerini kullandı.

“Irak’taki potansiyeli doğru değerlendirmeliyiz”

Gaziantep’in ihracatındaki pazarlarına bakıldığında birinci sırada Irak’ın olduğunu aktaran Lider Yıldırım, “Geçen yılki ihracat pazarlarımızda birinci üçte Irak, ABD ve Suriye var. Irak’a ihracatımız yüzde 22,6 artmış. 1 milyar 978 milyon dolarlık ihracat ile birinci sırada.

Geçtiğimiz günlerde Sayın Valimiz ile Bağdat’a yaptığımız ziyarette de gördüm ki Irak’ta mal ihracatından öte büyük bir potansiyel mevcut. Bilhassa de müteahhitlik, altyapı ve hizmet ihracatını yine değerlendirmeliyiz. Bu mevzuda önümüzdeki süreçte Gaziantep iş dünyası ile Iraklı iş insanlarını bir ortaya getirecek çalışmalar yapmak için Irak Ticaret Bakanı ile heyetimiz mutabakata vardı” dedi.

“Suriye Masası’nın maksadı lokal ekonomiyi korumak”

Suriye’de yaşanan iç savaş ile başlayan göçü birinci karşılayan vilayetlerden biri olarak, büyük bir sorumlulukla karşı karşıya kaldıklarını anlatan Lider Tuncay Yıldırım, “Savaştan evvel Odamıza kayıtlı Suriyeli firma sayısı yalnızca 14’iken bu sayı 2016 yılına geldiğimizde 700’e ulaşmıştı. 2022 yılı sonunda ise 3 bin 200 oldu. Sayısı süratle artan Suriyeli firmaların Türkçe, Türk iş kanunları ve prosedürleri, bankacılık hizmetleri ve öbür birçok mevzuda sorun yaşadığını gözlemledik. Ortada beklenmedik bir durum vardı ve bunun yanlışsız yönetilmesi gerekiyordu.

Gelen sermaye ve işgücü potansiyelinin yeni iş alanlarına, üretime ve istihdama yöneltilmeliydi. Bir meslek örgütü ve kentin en büyük sivil toplum kuruluşu olarak bu mevzuda farkındalık yaratmak, dikkat çekmek, meseleleri alanda tespit edip yetkililere aktararak tahlil aramak için 2016 yılında GTO Suriye Masası’nı kurduk. Yaptığı çalışmalar ile 2019 yılında Dünya Odalar Federasyonunun düzenlediği 11. Dünya Odalar Müsabakasının “En Sıra Dışı Projeler” kategorisinde birincilik alan Suriye Masası’nın temel amacı aslında lokal ekonomiyi korumak” halinde bilgi verdi.

Haksız rekabet olmamalı

Lider Yıldırım, “Yerel ekonomi zarar görmeden yeni ekonomik değerler yaratmak, haksız rekabeti önlemek ve birlikte çalışarak, birlikte üretebilmenin önünü açabilmek. Suriyeli firmalar ile Türk firmalar arasında haksız rekabete sebep olacak herhangi bir uygulama olmaması için çalışıyoruz” dedi

“Projelerin birbiri ile uyum sağlaması verimlilik ve kaynak israfı açısından kritik”

Cumhuriyetin 100. yılının kutlanacağı bu özel yılda ekonomik gayretin de kuvvetli geçeceğini bilerek 30 binin üzerindeki üyelerinin önünü açmak, problemlerinin tahlili, muhtaçlıklarının karşılanması noktasında onların gür sesi ve güçlü temsilcisi olacaklarını bildiren Yıldırım, şu bilgileri verdi: “Odamız uzman takımı ile üyelerinin müşterek muhtaçlıklarını karşılamak, mesleksel faaliyetlerini kolaylaştırmak, üyesinin süratle gelişen ve değişen dünyaya ahengini kolaylaştırabilmek için birçok hizmet sunuyor.

Hem hizmet ünitelerimiz hem de iştiraklerimiz aracılığıyla üyelerimize eğitimden, dış ticarete, mesleksel gelişime, endüstriyel dizayna, yeşil dönüşüme, girişimciliğe, gastronomiye kadar birçok alanda hizmet veriyoruz. Tüm bunlarla birlikte aktif ticari diplomasi ve lobi gücümüz ile mesleksel hususlarda üyelerimizin beklenti, sorun ve tahlil tekliflerini yetkililere ulaştırıp, sonuçlanmasını sağlamak için çalışıyoruz. 2023 ekonomik uğraşın şiddetli geçeceği bir yıl olacak. Bununla birlikte Cumhuriyetimizin 100.yılı olmasından ötürü da özel bir yıl.

Bu türlü bir yıl için en değerli projemiz, Gaziantep muvaffakiyetinin mimarları üyelerimizin önünü açmak, meselelerinin tahlili, muhtaçlıklarının karşılanması için onların gür sesi, güçlü temsilcisi olmak. Bugüne kadar üyelerimizin ve kentimizin hizmetine sunduğumuz onlarca projenin sürdürülebilirliğine odaklanmak. Bir projeyi hayata geçirmekten çok onun devamlılığını sağlamayı çok daha bedelli buluyorum. Projelerimizin devamlılığını sağlamakla birlikte birbirlerini tamamlamasına da dikkat ediyoruz. Böylelikle hem verimlilik artıyor hem de kaynak israfı olmuyor.”

Eseriniz etraf tasası taşımıyorsa satılamayacak

“Dış Ticaret İstihbarat Merkezi” ile pek çok işletmenin birinci ihracatını gerçekleştirdiğini ve yeni pazarlara açılma bahtı elde ettiğini aktaran Lider Yıldırım, “Merkezimizin yürüttüğü “How to be international?” projesi kapsamında 30 KOBİ’ye dış ticaret istihbarat koçluğu verdik, 60 kişiyi de dış ticaret alanında eğitim istihdamını sağladık. Tıpkı projeye bu yılda da devam ediyoruz. Tabi dış ticareti öğretmek ile iş bitmiyor. Zira artık geleceğin iktisat siyasetlerine çevreci telaşlar istikamet veriyor. Şayet eseriniz çevreci korkuyu taşımıyorsa en kaliteli, en ucuz eser de olsa satamayacaksınız. Uyumlanmak, dönüşmek zorundasınız. İşte üyelerimizin yeşil dönüşüm sürecine rehberlik etmek gayesi ile “GTO Yeşil Teknoloji Koordinasyon Merkezi” kurduk, bu yıl faal olarak hizmet verecek” tabirlerini kullandı.

Dünya Gazetesi’nin Haberi