McCarthy, Temsilciler Meclisi Lideri olarak Biden ile yaptığı birinci görüşmenin akabinde Beyaz Saray’da yaptığı basın açıklamasında konuştu. Biden ile görüşmelerinin iyi geçtiğini aktaran McCarthy, borç limiti konusunda görüşmeye devam edecekleri sözünü verdiklerini söyledi.

McCarthy, görüşmede, borç limiti konusunda herhangi bir karara varılmadığını ve herhangi bir söz verilmediğini belirterek, Amerika’yı daha güçlü, inançlı ve istikrarlı hale getirmek ismine müzakerelere devam edeceklerinin altını çizdi.

ABD için en büyük tehdidin “borç” olduğu görüşünü savunan McCarthy, ülkenin borcunun, gayrisafi yurtiçi hasılasından yüzde 120 daha fazla olduğunu kaydetti.

McCarthy, “harcamalar” konusunda bir sorun olduğuna işaret ederek, Meclis Lideri olarak borç limitinin yükseltilmesi konusunda “mantıklı ve sorumlu” hareket etme sorumluluğunun farkında olduğunun fakat gereksiz harcamalardaki artıştan da kaçınılması gerektiğinin altını çizdi.

Meclis Lideri McCarthy, görüşmede “gizli belgelerin” gündeme gelip gelmediği sorusuna ise “Hayır” karşılığını verdi.

Beyaz Saray’dan Kongre üyelerine çağrı

Beyaz Saray’dan hususa ait yapılan açıklamada, Biden ile McCarthy’nin “samimi ve açık” bir görüşme gerçekleştirdikleri bildirildi.

Açıklamada, Biden’ın, Kongre ile birlikte “benzeri görülmemiş ve ekonomik açıdan felaket getiren bir temerrüde” müsaade vermemenin ortak vazifeleri olduğunu aktardığı kaydedildi.

Amerikan halkının da beklentisinin bu istikamette olduğu belirtilen açıklamada, borç limitini artırmanın tartışmaya açık olmadığı ve rastgele bir şarta bağlanmaması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada ayrıyeten, Biden’ın, bütçe açığının nasıl azaltılacağı ve ulusal borcun nasıl kontrol altına alınacağı konusunda Kongre liderleriyle ayrı bir görüşme yapmayı memnuniyetle karşılayacağı ifade edilerek, Başkan ile Meclis Başkanı’nın bu konuda görüşmeye devam etme konusunda anlaştıkları kaydedildi.

Borç limiti krizi

ABD’de federal hükümet, temerrüde yol açabilecek 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşmış bulunuyor.

Borç limiti ya da borç tavanı, “ABD hükümetinin borçlarını ödemek için ödünç alabileceği para miktarının üst sınırı” anlamına geliyor.

Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu yeni kazanan Cumhuriyetçiler, borç limiti müzakerelerinde kıymetli harcama kesintilerinden yana bir tutum sergiliyor. Demokratlar ise borç limitinin artırılmasında ısrarcı olurken, Cumhuriyetçilerin makul harcamaları kısma tekliflerini geri çeviriyor.

Demokratlar ile Cumhuriyetçiler ortasında bir açmaz haline gelen borç limiti konusunun birkaç ay içinde piyasaları sarsmasından kaygı duyuluyor. ABD’de resesyon beklentileri güçlenirken, iki partinin borç limiti üzerindeki hesaplaşması her zamankinden daha fazla risk taşıyor.

Bloomberg HT’nin Haberi