Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi’nin Ocak periyoduna ait enflasyon öncü bilgilerini yayımladı.

Euro Bölgesi’nde tüketici fiyat endeksi (TÜFE), Ocak’ta yıllık yüzde 8,5 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan iddiası yüzde 8,9 gerçekleşmesi tarafındaydı. Euro Bölgesi’nde tüketici fiyatları Ocak ayında aylık olarak 0,4 azaldı.

Bu haftaki bilgiler, imalat sanayi toparlanırken ve işsizlik Aralık ayında rekor düşük düzeyde kalırken, Euro Bölgesi iktisadının sakinlik ihtimalinden kurtulacağını gösterdi.

Enflasyona ait belirsizlikler esasen yıllık ayarlamalar nedeniyle yükselmişti. Almanya’daki istatistikçiler teknik sorunlar nedeniyle Ocak ayı rakamlarını bu hafta planlandığı gibi sağlayamayacaklarını söyleyince tablo daha da bulanıklaştı. Bunun yerine Eurostat, Avrupa’nın en büyük iktisadı olan Almanya için kendi kestirimini yaptı. Toplu bilgiler, Eurostat’ın Alman ekonomisi için keskin bir yavaşlama kaydettiğini gösterdi.

Analistler, enflasyon verilerinin faiz artırım hızını düşürmesi için AMB’deki güvercin yetkilileri cesaretlendirmesi bekleniyor. Lakin daha şahin üyelerin, artan fiyatlardan telaş ettiği ve çekirdek enflasyon datalarına odaklandığı belirtildi.

Bloomberg HT’nin Haberi