NİLGÜN ÖZDEMİR

Hannover Messe Fuarı, bu yıl 17-21 Nisan 2023 tarihleri ortasında küresel arenadan 4 bini aşkın iştirakçi firma ve 100 binin üzerinde ziyaretçiye konut sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Almanya merkezli fuar düzenleyicilerinden biri olan Deutsche Messe AG tarafından organize edilen Hannover Messe Fuarı, bu yıl “Endüstriyel Dönüşüm-Fark Yaratan Teknoloji” teması ile gerçekleşecek.

Fuarda, Otomasyon ve Akışkan Sistemleri, Dijital Ekosistemler, Güç Tahlilleri, Mühendislik Tahlilleri, Geleceğin Merkezi, Basınçlı Hava & Vakum ve Küresel Pazarlar & İş Dünyası olmak üzere yedi eser kümesi sergilenecek. Daldaki en önemli eğilimlerin ortasında; Sanayi 4.0, dekarbonizasyon, yapay zeka ve makine tahsili, güç idaresi ve hidrojen & yakıt hücreleri yer alıyor.

Fraunhofer ve Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (KIT) üzere tanınmış araştırma enstitüleri, geleceğe yönelik endüstriyel tahliller tasarlarken çeşitli teknoloji alanlarında 300’den fazla startup, yenilikçi potansiyele sahip inovasyonlarını fuarda sergileyecek. Türkiye’den, alanında öncü bölüm temsilcileri de bu değerli tertibe İstanbul Ticaret Odası (İTO) öncülüğünde ulusal iştirak sağlayacak.

Türkiye’den 170’in üzerinde firma katılıyor

Toplantıda konuşan Hannover Fairs Turkey Fuarcılık Genel Müdür Yardımcısı Belkıs Ertaşkın, Hannover Messe Fuarı’nın her yıl sanayinin önderlerini, satın alma uzmanlarıyla Almanya’nın Hannover kentinde bir ortaya getirdiğini söyledi.

Dünyanın dört bir yanından gelen iştirakçi ve ziyaretçileri buluşturan bu fuarın bu yıl 76’ncı kere düzenleneceğini belirtti. Ertaşkın, dünyanın farklı kıta ve ülkelerinden 4 binden fazla iştirakçinin yer alacağı Hannover Messe Fuarı’nda bu yıl İstanbul Ticaret Odası (İTO) takviyesi ve Hannover Fairs Turkey tertibi ile Türkiye’den 170’in üzerinde firmanın iştirak sağlayacağını kaydetti.

Türkiye’nin, Hannover Messe’de iki yılda bir yer alan Basınç lı Hava ve Kompresör alanında en büyük memleketler arası iştirakçi statüsünde yer aldığını söyleyen Ertaşkın, “Fuarda aralıklı olarak işlenen bu dalda başkan firmalar yüksek iştirak gösterirken, son yıllarda yaptığı değerli ataklarla Türkiye öne çıkıyor.

Elektrik gücü kullanımının uygun olmadığı ya da tehlikeli olduğu ortamlarda, üretim ve servis dalı üzere çeşitli kesimlerde kullanılan ve depolanabilen basınçlı hava gücünü üreten bu teknolojiler konusunda daima olarak yeni teknolojiler üreten Türk firmaları fuarda satın alma profesyonellerinin ilgisini çekiyor” dedi.

Partner ülke Endonezya Hannover

Messe’nin karmaşık üretim süreçlerinin dijitalleştirilmesi ve karbon ayak izinin azaltılması üzere başlıklarla öne çıkacağını söyleyen Hannover Messe Küresel Yöneticisi Hubertus von Monschaw, iştirakçilerin günü müz ve yarının sanayisi için teknolojik tahliller sunmasına ve bu tahlilleri ziyaretçilerle paylaşılmasına imkan tanıdığını belirtti.

Fuarın ağır konferans programında Endüstriyel Dönüşüm, Sanayi 4.0 ve Teknoloji Transferi Basamağı üzere birçok değerli başlıkların yer alacağını bildiren Monschaw, ayrıyeten yüksek bilgi süratiyle kablosuz network irtibatını mümkün kılan ‘Endüstriyel Kablosuz ve 5G Aşaması’ başlığının bulunduğunu kaydetti.

Bu yıl partner ülkenin son yıllarda yakaladığı başarılı ihracat grafiği ile dikkatleri üzerine çeken Endonezya olacağını açıklayan Monschaw, “Fuar boyunca katılımcı ve ziyaretçiler, ihracatta yüzde 40’tan fazla artış yakalayarak 230 milyar dolar seviyelerine gelen ve bu başarıyı sürdürmekte kararlı olan Endonezya’yı daha yakından tanıma fırsatı bulacaklar” dedi.

İTO İdare Konseyi Üyesi Salih Sami Atılgan: Türk endüstrisi fuarlarla büyüyor

Türkiye endüstrisinin giderek büyüdüğünü söyleyen İTO İdare Şurası Üyesi Salih Sami Atılgan, Hannover Messe’nin büyümede değerli katkılarının olduğunu söyledi. Dış pazarlar ve milletlerarası bağlar deyince akla birinci evvel fuarların geldiğini belirten Atılgan, “Bu bağlamda İTO olarak milli katılım organizasyonlarına da büyük önem atfediyoruz.

Bu sene 76’ncısı düzenlenecek Hannover Messe Fuarı da özellikle dövme ve döküm ürünleri yan sanayi, enerji, lojistik, hidrolik, pnomatik sektörlerinde dünyaca ünlü bir fuar ve biz de 1992 yılından bu yana bu fuara iştirak ediyoruz” dedi.

Fuara daha evvel ‘partner ülke’ olarak katılma deneyimi yaşadıklarını hatırlatan Atılgan, şöyle konuştu: “Geçen sene, Hannover Messe Türkiye milli katılım organizasyonunu dört salonda toplamda bin metrekare alanda 49 katılımcının iştiraki ile gerçekleştirdik. Ne mutlu ki bu sene çok daha büyük bir talep oldu, fuar idaresinden ekstra yer talep ettik ve bin 800 metrekarelik bir alanda yer alacağız. Güncel katılımcı sayımız ise 82. Bu sene de çok verimli bir organizasyona imza atacağımıza ilişkin güvenim tam” dedi.

Dünya Gazetesi’nin Haberi