Teklifle; halkın vergi dairelerine hangi tipten olursa olsun tüm borçları tekrar yapılandırma kapsamına alınıyor. Tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha evvel hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan isimli para cezaları, idari para cezaları, tahsil kredisi borçları ve destekleme primi borçları da tekrar yapılandırma kapsamına alınıyor.

Teklifle; gümrük vergileri, idari para cezaları, gecikme faizi, gecikme artırımı üzere feri alacakların da yapılandırma kapsamına alınması öngörülüyor. Daha evvel yapılan yapılandırmalara konulan 36 ay vade, yeni düzenleme ile 48 aya yani 4 yıla çıkarılıyor. Düzenleme; 31 Aralık 2022 yılı öncesi borçları kapsıyor.

Yapılandırma için, 30 Nisan 2023’e kadar ilgili yönetime başvurulabilecek. Yapılandırılan fiyatları peşin yahut taksitler halinde ödenecek. Kanun kapsamında sicillerinde 5 ila 95 puan cezası olan şahısların, cezaları sıfırlanıyor. Alkol uyuşturucu ve vefata sebebiyet verme üzere hallerin dışında bir müddet el konulan ehliyetler de iade edilecek. Ayrıyeten birinci kere yapılan düzenleme ile de vergi dairelerine vergi, ceza, faiz üzere hangi tipten olursa olsun borcu bulunan vatandaşların 2 bin lirayı aşmayan borçları siliniyor. 31 Aralık 2022 tarihinden evvel ödenmesi gereken borçların toplamı 2 bin lirayı aşmıyorsa bu düzenleme kapsamında bir keze mahsus olmak üzere hiçbir kaide aranmadan borçları silinecek.

Öte yandan; AK Parti´nin kabul edilen önergesiyle değişikliğe gidildi. Bu kapsamda; borçlarını yapılandıran ve taksitle ödeme seçeneğini tercih eden borçlulardan, birinci taksit ödeme müddeti içinde ödenmesi gereken meblağları ödeyenler, kalan taksitlerini izleyen ay sonuna kadar büsbütün ödemeleri halinde, peşin ödeme tercihinde olduğu üzere katsayı uygulanmayacak. AK Parti tarafından verilen önerge ile 6458 Sayılı Yabancılar ve Memleketler arası Muhafaza Kanunu çerçevesinde yabancılara kesilen idari para cezalarının silinmesine ait düzenleme tekliften çıkarıldı.

TÜRMOB, TESK aidat borçlarında 6 olan taksit sayısı 9’a çıkarıldı. Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği’ne olan aidat borçları ile Sulama Birliklerine ödenmesi gereken su kullanım hizmet bedelleri de yapılandırma kapsamına alındı.

Bloomberg HT’nin Haberi