AK Parti Küme Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT’ye ilişkin kanun teklifini pazartesi günü TBMM’ye sunduklarını açıkladı.

Akbaşoğlu Farklı vakitlerde talepler lisana getirildi. Prim gün ve sigortalılık müddetleri dolduğu halde yaşa takıldıkları için emekli olmadıklarını lisana getirdi. Akbaşoğlu, EYT düzenlemesinin bu yıl için 2 milyon 250 bin çalışanı direkt ilgilendirdiğini söyledi.

Akbaşoğlu’nun verdiği bilgiye nazaran, birinci düzenleme yaşa takılma mahzurunu kaldırılmasını içeriyor. Prim gün ve çalışma mühletini dolduran herkes emekli olabilecek.

İkinci olarak, çalışma hayatının desteklenmesi ve kayıt içinde devam etmesi, toplumsal güvenlik takviye primi getirildi. Yüzde 5 oranında bir dayanak primi getirildi. 500 liralık bir destekleme getirildi.

Taşeron olarak bilinen, takımlı personel statüsüne gecen yüzbinlerce çalışan ile ilgili olarak, mecburî olarak iş aktinin feshine dönüm düzenleme kaldırılıyor. Taşerondan emekçi takımına geçenler isterse emekli olabilecek isterse çalışmaya devam edecek.

Devam edecek…

Bloomberg HT Haberi