Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin Ukrayna’ya “tam desteğinin” bir modülü olan askeri yardım paketinin Ukrayna ordusunun yakın gelecekteki kabiliyetlerini geliştirmeyi ve uzun vadede topraklarını “Rus saldırganlığına” karşı muhafazaya yardımcı olmayı amaçladığı kaydedildi.

Açıklamada, yardım paketindeki kabiliyetler şu halde sıralandı:

“Patriot hava savunma sistemleri için ilave mühimmat, HAWK hava savunma sistemleri ve füzeleri, 105 ve 203 mm top mermisi, Puma insansız hava sistemleri, lazer güdümlü roket sistem mühimmatı ve eğitim, bakım ile idame faaliyetleri için destek.”

ABD’nin Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişimi kapsamında Ukrayna ordusuna 2,1 milyar dolarlık yardım aktaracağı belirtilen açıklamada, ABD’nin ortaklarıyla birlikte Ukrayna’ya kısa ve uzun vadeli desteklerinin süreceği vurgulandı.

ABD, iki yöntemle yardımda bulunuyor

ABD, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başından beri Ukrayna ordusuna Ukrayna Güvenlik Yardımı Teşebbüsü ve Başkanlık yetkisiyle Amerikan ordusunun envanterinden silah çekme olmak üzere iki usulle yardımda bulunuyor.

Ukrayna Güvenlik Yardımı Teşebbüsü yardımları, Kongre tarafından yıllık savunma bütçesi kapsamında Ukrayna ordusuna koşul koşulan bir fonla ABD şirketlerinden silah ve mühimmat tedarik edilmesini kapsıyor.

Bu çerçevede yapılan yardım duyuruları Ukrayna’ya silah, mühimmat ve ekipman sağlamak için bir mukavele sürecinin başlangıcını temsil ediyor.

Tedarik süreci uzun sürdüğü için ABD Lideri Joe Biden, vakit zaman Amerikan ordusunun envanterinden silah çekilmesi için de Pentagon’a yetki veriyor.

Dünya Gazetesi’nin Haberi