Dal savaş sonrası Ukrayna’nın tekrar inşası için hazırlanıyor. Geçen yıl 4.5 milyar dolar ciro yakalayan dal, bu yıl ciroda yüzde 10 artış bekliyor.

Başta Ukrayna olmak üzere, Suriye, Irak üzere savaştan yıkılan ülkelerin yine inşasında etkin rol almak için görüşmelere başlayan hazır beton kesimi, bu yıl yüzde 10 büyüme hedefliyor. ,15-17 Mart 2023 tarihlerinde düzenlenecek BETON 2023’te görücüye çıkacak kesim, yerli ve yabancı 12 bin ziyaretçi bekliyor. Beton bölümünün, Ukrayna başta olmak üzere, Ortadoğu, BDT Ülkeleri üzere yeni yapılanma sürecindeki ülkelerde ihracat amacını büyüttüğünü söyleyen Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Lideri Yavuz Işık, “Geçmişte Avrupa’dan ürün almak için sıraya giren sektör, bugün teknoloji ihraç eder bir konuma yükseldi. Almanya gibi Avrupa’nın önemli ülkelerinin makineleri bizden gidiyor” dedi.

İnşaat kesimiyle birlikte Türk hazır beton dalının Ukrayna üzere ülkelerin savaş sonrası yapılanmasına talip olduğunu söyleyen Işık, “Bu anlamda yurt dışında en fazla iş alan ülkeyiz. Uluslararası pazarlarda Çin ve Koreli firmalarla yarışıyoruz ama bizim lojistik, lokasyon, teknoloji avantajımız var” diye konuştu.

“Kampanyalar olumlu yansıyor”

“İlk Evim İlk İşyerim”, “Yeni Evim Konut Finansman Programı” üzere uygulamalar ile konut bölümünü canlandırmaya yönelik adımları olumlu pahalandıran Işık, şunları söyledi: “2023 yılı her kesimde olduğundan çok daha fazla inşaat ve konut bölümü açısından finansman odaklı olacak. Etraf ve Şehircilik Bakanlığımız farklı finansman modellerini hayata geçirdikçe inşaat kesimi tırmanışa geçecek.

Hazır beton kesiminin 2022 yılını, 2021 yılındaki 105 milyon metreküpe yakın bir üretimle kapattığını kestirim ediyoruz. 2023 yılında ise gerçek bazda yüzde 10’luk bir büyümenin gerçekleştirilme si, inşaat dalının potansiyeli ile karşılaştırıldığında hiç de sıkıntı değil. Bunun için inşaat bölümü oyuncularının önlerini görmeleri gerekiyor. Enflasyon ve maliyetler kısmında kazanılacak muvaffakiyetler sonrasında inşaat kesimi 2023 yılını amacına varmış bir biçimde kapatacak” dedi.

Hazır beton dalının, 4 milyar doları aşan cirosu, 35 bini aşan istihdam hacmi ve yıllık 105 milyon metreküpü bulan üretimiyle Türkiye iktisadı ve inşaat kesimi açısından çok kıymetli bir yer teşkil ettiğini lisana getiren Işık, “2021 yılı verilerine göre AB üyesi bütün ülkelerin toplam üretim miktarı 272.5 milyon metreküp iken, Türkiye tek başına 105 milyon metreküp beton üretiyor. Bu üretim miktarıyla Türkiye, AB ülkeleri arasında birinci ülke konumunda” dedi.

“Betonlaşma diye bize haksızlık yapılıyor”

Son yıllarda “betonlaşma” diye başlayan telaffuzları sık duyduklarını söz eden Işık, “Hatalı kentleşme ve yanılgılı yapılaşmadan kaynaklanan problemleri, en kıymetli taşıyıcı yapı materyali olan ve hayatımızın her anına temas eden betona ve beton üreticisine yüklemek gerçek değil.

THBB olarak betonun etrafla ve toplumla ahenginin en hakikat halde sağlanmasını son derece önemsiyoruz. Hazır beton inşaat dalına girdi sağlayan en kıymetli kol. Betonun istenilen hal ve boyutta çarçabuk üretilebilmesi, yüksek basınç dayanımı, dış etkenlere karşı dayanıklılığı ve bu sebeple de ekonomik bir materyal olması üzere avantajları betonu vazgeçilmez kılıyor.

Beton hem geri dönüştürülebiliyor hem de geri dönüştürülmüş gereçlerle de üretilebiliyor. Yenilikçi ve estetik bir materyal olan beton, gelişen teknolojilerle geleceğin de yapı materyali olmaya devam edecek” diye konuştu. Işık, etraf hassasiyeti noktasında yıllardır lisana getirdikleri beton yollar yapılması gerekliliğini yineledi. İsviçre merkezli Beton Sürdürülebilirlik Kurulu üyesi olduklarını kaydeden Işık, “Dünyada sektörümüz açısından en üst seviye sürdürülebilirlik belgelendirme modelini ülkemize kazandırdık” dedi.

Demir-çelik tozundan beton

Global ısınma, iklim değişikliğini ‘bela’ olarak nitelendiren Yavuz Işık, “Karbondioksit emisyonunu azaltmak için demir-çelik fabrikalarından çıkan çürufları, termik santrallerdeki külleri hem çevreye kazanç sağlamak hem de betona değer katmak için geri dönüştürüyoruz.

Kimya fabrikalarının bacalarından çıkan karbondioksiti bacada yakalayıp likite dönüştürmek için dünyada çalışmalar başladı” dedi. İnşaatın 2022 yılının üçüncü çeyreğindeki yüzde 14’lük daralma oranının son devirlerdeki en yüksek gerilemeye işaret ettiğinin altını çizen Işık, şunları söyledi : “Rakamlar bize öteki bir sorunu işaret ediyor. Aralık ayı prestijiyle ipotekli konut satışlarındaki yüzde 52’yi bulan azalma, konut kesiminde finansmana erişimin ne derece değerli olduğunu gösteriyor.”

Dünya Gazetesi’nin Haberi