Teknoloji geliştirme yetkinliği ve ihracattan aldığı hisse ile Türkiye iktisadı için değerli bir gücü temsil eden Vestel, dijital dönüşüme de öncülük ediyor. Vestel’in üretim üssü 1,3 milyon metrekare alana sahip Vestel City’de 6 yılı aşkın müddettir devam eden Sanayi 4.0 dönüşümü tamamlanmak üzere.

Fabrikalarında karanlık üretim, robot-insan iş birliği, robot-robot iş birliği üzere birçok uygulaması bulunan Vestel son olarak, Sanayi 4.0 kapsamında dijital dönüşümünün bir kesimi olarak, gerçek vakitli pozisyon takip sistemleri (RTLS) ve endüstriyel objelerin interneti (IIoT) alanlarında uzmanlaşmış bir teknoloji şirketi olan Wipelot ile iş birliğine giderek, Vestel City’deki üç fabrikasında birden Forklift Takip Sistemi’ni hayata geçirdi. Pişirici aygıtlar, çamaşır makinesi ve çamaşır kurutma makinesi fabrikalarında devreye alınan Forklift Takip Sistemi, buzdolabı fabrikasında ve yeni faaliyete başlayacak bulaşık makinesi fabrikasında ise suram basamağında.

Hem verimlilik hem maliyetten tasarruf

Vestel’in Wipelot iş birliği ile yürüttüğü projede ana maksat, Manisa’daki 3 farklı fabrikada kullanılan forkliftlerin performans ölçümüydü. Projede forkliftlere montajı yapılan UWB tabanlı faal RFID aygıtlar ve alana hassas pozisyon için yerleştirilen anchorlar ile forkliftlerin gerçek vakitli olarak 1-2 metre hassasiyetle pozisyonları sağlandı. Bu sayede gün uzunluğu tesis içerisinde hareket olan forkliftlere ilişkin hareketler, Lotus yazılımı üzerinden canlı olarak izlenir hale getirildi. Kayıt altına alınan tüm hareketler, Lotus’ta yer alan geçmişe yönelik olarak ayak izi ve yoğunluk ısı haritası özellikleri ile görüntülenebiliyor.

Çalışmalar sonucunda geliştirilen sistem ile tesisin tamamında ya da ilgili çalışma bölgesinde forklift muhtaçlığının tahlil edilmesi için gerekli bilgiler sunularak, maliyetlerden tasarruf sağlanıyor. Forklift duruşlarının tespitiyle de ilgili alanda trafik üzere gecikmeye sebebiyet veren durumlar belirlenerek ayrıyeten verimlilik elde ediliyor.

Dünya Gazetesi’nin Haberi