ABD Lideri Joe Biden, Beyaz Saray’da düzenlenen Rekabet Konseyi’nin dördüncü toplantısında yaptığı konuşmada, rekabeti teşvik etmenin iktisat gündemlerinin değerli kesimlerinden birini oluşturduğunu belirtti.

Bu kapsamda Rekabet Kurulu’nu oluşturduğunu anımsatan Biden, geçen yıl eylül ayında yapılan toplantıda da tüketicilerin maruz kaldıkları “gereksiz ücretleri” ortadan kaldırmanın yollarını aramaya başladıklarını söyledi.

Biden, kredi kartı gecikme fiyatlarını düşürmek için bir adım attıklarına işaret ederek, “Kredi kartı şirketleri faturanızı zamanında ödemediğinizde ortalama 31 dolar gecikme ücreti alıyor. Bu ücretleri 8 dolara düşürmeyi öneriyoruz.” diye konuştu.

Takımının kendi yetki alanında “gereksiz” fiyatların önüne geçmek için yapabileceklerini belirlemek üzere ülke çapında yetkililerle görüşeceğinin bilgisini veren Biden, Kongre’ye tüketicileri “gereksiz” fiyatlardan muhafazayı öngören yasa tasarısını geçirme davetinde bulundu.

Biden, iptal edilen uçuşlar sonrası yine rezervasyon yaptırmak isteyenlerden yahut uçakta çocuklarının yanında koltuk ayırtmak isteyen ailelerden fiyat alınmaması, erken fesih cezası olmadan internet yahut cep telefonu tarifelerinin değiştirilebilmesi, çevrim içi konser, spor aktifliği ve başka cümbüş bileti fiyatlarını azaltılması üzere hususlarda da Kongre’ye davet yaptı.

Öte yandan Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, kredi kartı gecikme fiyatlarının 8 dolara düşürülmesiyle tüketicilerin yılda 9 milyar dolara kadar tasarruf etmesinin beklendiği kaydedildi.

Ayrıyeten Biden idaresi tarafından hazırlanan bir raporda ise teknoloji devleri Apple ve Google taşınabilir uygulama pazarındaki rekabeti bastırmakla suçlanırken, iki şirketin uygulama geliştiriciler için gereksiz pürüzler ve maliyetler yarattığı kaydedildi.

Raporda, taşınabilir uygulama pazarında rekabeti güzelleştirmeye ve tüketiciler için yararları en üst seviyeye çıkarmaya yönelik bir ekosistem çalışması davetinde bulunuldu.

Dünya Gazetesi’nin Haberi