Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri, Schengen vizesi müracaatlarının dijital ortamda yapılabilmesine yönelik raporu kabul etti.

AP’nin Sivil Özgürlükler Komitesine sunulan ve 5’e karşı 34 milletvekilinin kabul oyu verdiği rapor, vize müracaatlarının dijital olarak yapılarak vize süreçlerinin hızlandırılmasını ve güvenliğin artırılmasını hedefliyor.

Düzenleme onaylanırsa vizeler pasaportlara basılmayacak

Vize müracaatlarının dijitalleşmesi için gerekli yasal süreç içinde, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin temsilcilerinden oluşan AB Kurulu, AB Kurulu ve AP’nin ortak müzakerelerle sonuca varması gerekiyor.

AB kurumlarının mutabakatı halinde vizeler artık pasaportlara basılmayacak, bunun yerine dijital sisteme işlenecek.

Düzenlemenin gayesi ne?

Pekala bu durum Türkiye’den yapılacak Schengen vizesi müracaatlarını nasıl etkileyecek. Prontotour İdare Konseyi Lideri Ali Onaran, NTV’ye yaptığı açıklamada bu düzenlemenin hedefinin “Açık bir nokta kalmaması” olduğunu söyledi.

Parmak izi ile ilgili karar şimdi verilmedi

Müracaatların daha kolay bir hale gelebileceğini söyleyen Onaran, birinci sefer yapılan müracaatlarda alınan parmak izi uygulamasının devam edip etmeyeceğinin şimdi netlik kazanmadığını söyledi.

Müracaatlar daha kolay olacak

Düzenlemenin kabul edilmesi halinde süreçlerin hızlanıp hızlanmayacağı halindeki soruya da karşılık veren Onaran, müracaat sürecinin kendileri için de daha kolay olacağını ve bu kararla birlikte işlerin de hızlanacağını açıkladı.

Dünya Gazetesi’nin Haberi